Dečaci koji su prošli albansku golgotu inspiracija mladim Sirijcima

Pre 100 godina je grupa srpskih dečaka sa Krfa poslata na školovanje u škotsku prestonicu Edinburg, u tamošnju školu Džordž Heriot. Odatle su u Srbiju doneli ljubav prema engleskom jeziku, Škotskoj i ragbiju. Ovih dana njihovi potomci pozvani su na obeležavanje ovog jubileja kojim se škola ponosi i koji namerava da ponovi ali sa dečacima iz Sirije.

Kroz Edinburg su i bukvalno išli stopama predaka, koji su upravo tu prvi put zaigrali ragbi. Srpske dečake koji su u ovaj grad stigli pre 100 godina posle užasa albanskih planina dočekao je obilan engleski doručak i škola stara tri veka. Hju Mekej danas je vlasnik kuće u kojoj su nekada boravila njih desetorica.

"Tamo se vidi da je deo dekoracija otpao, to ne bi moglo da se desi da se ovde nije dešavalo nešto neuobičajeno. Najverovatnije su doneli loptu za ragbi. Dečaci su bili dečaci....a i trebalo je tako da bude, da zaborave na muke", kaže Mekej.

Pokazuje baštu gde se najverovatnije rodio srpski ragbi, i šporet star čitav vek na kome su i dečacima spremali hranu. Bila je samo jedna nezgodna stvar u ovolikoj kući.

"Jedno kupatilo i 10 dečaka, znate, ako vam se žuri, onda vam se žuri", rekao je Mekej.

Videli su potomci i školske klupe svojih predaka, a na ceremoniji za Dan škole pred njima su prodefilovali učenici, vojnici, gajdaši. Luiz Miler, jedna od organizatora posete, kaže da je najemotivnije bilo kada im se direktor škole obratio na srpskom jeziku.

"To me je podsetilo na dobrodošlicu od pre 100 godina. Ne samo što su tada svi učenici Heriotsa dečacima na srpskom rekli dobrodošli, već i tadašnji direktor Džems Ensli Vud. Dva meseca je učio srpski. Istorija se ponovila", naveo je publicista Luiz Miler.

Zahvalnost u ime potomaka u školskoj kapeli crkve Grejfrajars iskazala je ćerka Dimitrija Dulkanovića.

Brankica Stefanović Skoko, ćerka Dulkanovića kaže da je njen otac bio najmlađi u mnogočlanoj porodici, u jednom selu u Srbiji.

"Želeo je da se obrazuje i to je na lep način objasnio roditeljima. Citiram, "nije dovoljno pametan da pazi stoku" pa su ga poslali u školu u Ćupriju, odakle se sa vosjkom povlačio na Krf. Pošto je dobio razna odlikovanja, najdraža značka u životu bila mu je ona iz škole Džordž Heriot. Svi su uvek bili zahvalni Škotima na pomoći", istakla je Brankica Stefanović Skoko.

Direktor škole Džordž Heriot Kameron Vajli kaže da je to jedna od najdirljivijih priča u istoriji škole.

"Veoma nam je važno da naša omladina zna šta se dešavalo tokom tog rata. Drugo, to nas sve podseća na status izbeglica u svetu i zato sam ponosan da kažem da sada razmatramo kako da primimo izbeglice iz Sirije", dodao je direktor škole.

Po povratku u Beograd, direktor nas je obavestio da su u tome uspeli. Džordž Heriot će od sledeće godine primiti na besplatno školovanje jedan broj dece iz Sirije. Zvaće ih - stipendisti Dimitrija Dulkanovića.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се