Koker: Nemoguće ponavljanje referenduma u Britaniji

U Velikoj Britaniji nije moguće ponavljanja referenduma sve dok se ne izglasa ostanak u Evropskoj unijin, rekao je u razgovoru sa RTS Kristofer Koker iz Londonske škole za ekonomiju,

Koker je jedan od 300 eksperata koji su potpisali peticiju za ostanak u uniji.

"Bregzitovci su sada podeljeni na one koji žele po svaku cenu da ostanu na zajedničkom tržištu i one koji žele potpuno da ga napuste", naveo je Koker.

Prema njegovim rečima, pitanje je hoće li sledeće godine biti novog referenduma, ako EU kaže možete da ostanete na zajedničkom tržištu samo ako ostanete u Uniji i to je mogućnost.

"Govori se već o političkoj preraspodeli u parlamentu i mogućnosti novog referenduma. Ima mnogo stručnjaka koji misle da na kraju ipak nećemo izaći. Ali, to naravno podrazumeva da Evropljani žele da igraju ovu čudnu, komplikovanu i besmislenu igru", naveo je Koker.

Kako je dodao, uvek se može nazad, parlament je nezavisan i može da se desi da ne prihvati napuštanje zajedničkog tržišta jer to pitanje nije postavljeno Britancima.

"Trebalo je postaviti dva pitanja. To bi moglo da dovede do ustavne krize. Kao čovek koji se zalaže za ostanak moram da kažem da smo demokratskiji nego kontinetalni Evropljani koji bi sigurno organizovali novi referendum. To su već radili, Irska, Danska, ponavljali su kad god je narod govorio ne, dok nisu rekli da", napomenuo je Koker.

Dodaje da postoji uverenje u parlamentu da referendum mora da se poštuje, čak i ako dve trećine parlamenta misli drugačije.

Sa Kokerom je razgovarala Nataša Đulić Banović, a širi intervju možete pogledati u "Oko magazinu".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво