Putin: Savet Rusija-NATO posle samita Alijanse u Varšavi

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da će Savet Rusija-NATO biće održan posle samita Alijanse u Varšavi koji je planiran za 8. i 9. jun.

Nakon sastanka sa predsednikom Finske Saulijem Ninisteom, Vladimir Putin je rekao da će ministarstvima odbrane i inostranih poslova naložiti da pokrenu pitanje o sistemu mera za zaštitu avio-bezbednosti u Baltičkom regionu na Savetu NATO - Rusija.

"Podsetiću da ne lete samo ruski avioni iznad Baltika bez uključenih odgovarajućih uređaja za raspoznavanje, nego i avioni svih zemalja NATO. Broj letova zemalja NATO iznad Baltika dva puta je veći od broja letova ruske avijacije. To nismo mi izmislili, to je statistika", rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik se složio sa predlogom finskog kolege da se razradi sistem mera avio-bezbednosti u Baltičkom regionu.

Predsednik Finske predložio je Putinu da se dogovore da avionima kojima su isključeni uređaji za signalizaciju budu zabranjeni letovi iznad Baltičkog mora.

"Govorio sam o situaciji u regionu Baltičkog mora zbog toga što nam je poznato da u baltičkim i drugim zemljama postoje strahovanja od Rusije. S druge strane, Rusija NATO vidi kao veliku pretnju. Tako nastaje začarani krug. Kako bi se on prekinuo, ključna reč je poverenje. Za građenje tog poverenja važno je da se malim koracima krećemo napred", rekao je finski predsednik nakon razgovora sa Putinom.

Prema njegovim rečima, jedan od tih malih koraka mogao bi da bude rad na izbegavanju incidenata.

"Zbog toga sam pokrenuo pitanje o letovima avijacije sa isključenim transponderima. Svima nam je poznato da su takvi letovi u određenoj meri rizični. Zato sam predložio da se u regionu Baltičkog mora postigne sporazum o tome da ti transponderi uvek moraju da budu uključeni", istakao je Niniste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво