Fico: O EU ne mogu odlučivati samo dve-tri zemlje

O budućnosti EU više se ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice posle 2004. godine, poručio je premijer Slovačke Robert Fico.

Ova izjava je usledila nakon što su Nemačka, Francuska i Italija u ponedeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.

Pre toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa.

"O budućnosti EU više se ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice posle 2004. godine", rekao je Fico, prenosi Rojters.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe (Poljska, Češka i Mađarska) zalažu se da se više moći prebaci na prestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama članicama postoji osećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

"Ako naši građani sve manje i manje razumeju šta radi EU, to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje članice premalo", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

"Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače", rekao je Lajčak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи