Danska policija oduzela novac migrantima

Prvi put od kada je pre pet meseci stupio na snagu sporni zakon koji predviđa oduzimanje sume novca veće od dozvoljene migrantima da zadrže, danska policija je oduzela novac od migranata.

Portparol Policije Per Fig rekao je da su pet stranaca, dva muškarca i tri žene starih između 26 i 35 godina, imali dolare i evre u Vrednosti od ukupno oko 129.600 kruna (19.300 dolara).

Oni su uhapšeni u utorak uveče na aerodromu u Kopenhagenu zbog upotrebe lažnih pasoša. Prema navodima agencije Frans pres oni su Iranci. Fig je rekao da su oni odmah zatražili azil.

Policija je konfiskovala 79.600 kruna (11.860 dolara) pošto je, po zakonu, svakom dozvoljeno da zadrži 10.000 kruna (1.490 dolara).

Prema zakonu izbeglice i drugi migranti treba da predaju vlastima vrednosti iznad 10.000 kruna. Ta sredstva treba da pokriju deo troškova njihovog smeštaja i hrane dok se procesuira njihov slučaj, ali to je takođe pokušaj da se smanji privlačnost Danske za migrante. Kritičari ovog zakona koji je predložila vlada desnog centra i podržala ga većina u parlamentu smatraju da je on degradirajući i nehuman.

Danska je takođe produžila sa jedne na tri godine period koji članovi porodica moraju da čekaju da se spoje s nekim izbeglicom u Danskoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво