Počinje bitka za Dauning strit

Još se nije ni slegla prašina posle referenduma na kom je odlučeno da izađe iz Evropske unije, a Britanija se suočava sa novom "vrućom temom" – ko će naslediti Dejvida Kamerona na mestu premijera i predvoditi torijevce.

Odluka Britanije da napusti EU bacila je i vladajuću Konzervativnu i opozicionu Laburističku stranku u vrtlog – Kameron je najavio ostavku, a i lideru laburista Džeremiju Korbinu se "drma fotelja".

Nameru da budu budući premijeri zvanično su objavili bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej i ministar pravde Majkl Gouv.

Gouvova objava je došla kao iznenađenje jer se uveliko mislilo da će on da podrži Borisa Džonsona, preneli su britanski mediji.

U kolumni za onlajn izdanje magazina Spektejtor naveo je da je želeo da "iza Džonsona izgradi tim kako bi političar koji se zalagao za napuštanje EU mogao da nas povede u bolju budućnost", ali da je "došao do zaključka da Boris ne može da izgradi tim koji bi ispunio zadatke pred nama".

Tereza Mej je u pismu objavljenom u Tajmsu navela da je Britaniji posle referenduma potreban "snažan i priznat lider da prođe ovaj period ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uslove za izlazak iz Evropske unije".

Ona se potom obratila javnosti, poručivši da će poštovati odluku građana o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije: "Bregzit znači Bregzit", rekla je Mej.

"Kampanja je vođena, referendum održan, izlaznost je bila velika i javnost je dala svoj sud. Ne sme biti pokušaja da se ostane u EU, ni pokušaja ponovnog pridruživanja Uniji na mala vrata, kao ni drugog referenduma", rekla je Mej.

Smatra i da ne treba da se održe opšti izbori pre 2020. godine kada je predviđen istek mandata aktuelnom parlamentu.

Očekuje se da će se uskoro javnosti obratiti i Džonson i da će Bregzit biti u samom centru njegove "optimističke vizije" zemlje.

Kameronov naslednik na mestu lidera konzervativne stranke trebalo bi da bude poznat početkom septembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара