Slovačka pred izazovom predsedavanja EU

Otvaranje poglavlja jedan je od zadataka koji će od Holandije preuzeti novi predsedavajući Unijom - Slovačka. U narednih šest meseci Brisel treba da da odgovori kako će Evropa izgledati u budućnosti. Proveravali smo kakav bi trebalo da bude slovački odgovor na evropske izazove.

Palicu na čelu saveta Evropske unije preuzima Bratislava. Kriznih deset godina evropske pordice obojile su finasijska i ukrajinska kriza, terorizam i nezadrživi talas migrnata. Poslednji izazov, razvod Londona i Brisela biće najveći za Slovačku, koja predsedavanje počinje sa četiri priroriteta.

"Prvi prioritet je ekonomski snažna Evropa. Drugi prioritet je savremeno jedinstveno tržište, pa onda održiva migratska i azilatska politika. I na kraju, globalno angažovana Evropa uključujući i proces proširenja koji smatramo jednim od važnijih alata koje EU ima na raspolaganju", kaže zamenik ambasadora Slovačke Peter Susko.

Među prioritetima je i poruka zemljama koje su na vratima Evropske unije.

"Najbitnije što se tiče Zapadnog Balkana, da je upravo za vreme ovog predsedavanja politika proširenja ostala jako bitna. I ono što mislim da je značajno, da se to odnosi na sve subjekte na Zapadnom Balkanu, jer posebno posle svega ovog što se desilo vezano za Bregzit, čini mi se da postoji opasnost od jačnja evroskepticizma", rekao je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Posle Bregzita preostalih 27 članica sa samita u Briselu poručuje - ostajemo ujedinjeni. To je, smatraju u slovačkoj ambasadi, jedini način da se trenutna kriza prevaziđe.

"Jeste da će voz morati da krene brže, da karta bude jeftinija, da će kondukter da se izjašnjava zašto taj voz stoji na nekoj stanici. Ali mislim da će taj voz krenuti napred i da EU nije u mraku. Mislim da se sada preispituju vrednosti u Evorpi kao takve, ne samo u smilu da ljudi traže odgovore na svoja pitnja. Mi ćemo morati da damo više odgovora na ta pitanja, da neki političari siđu sa onog brisleskog Olimpa i da razgovaraju sa ljudima njihovim jezikom", rekao je Peter Susko.

U narednih šest meseci Unija bi trebalo da da odgovori u kom pravcu će se kretati. Velike teme su na osovini Berlin, Pariz i Rim.

"Slovačka može tu da bude neko ko je fasilitator u tom procesu određivanja dinamike razvoja EU, ali ne neko ko suštinski utiče na tu dinamiku imajući u vidu raspodelu odnosa u EU", smatra Đukanović.

Kakva se kao privremerni domaćin pokazala, videćemo na kraju godine, kada će rotirajuće predsedavanje preuzeti Malta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво