Epilog afere “Luks liks“

Osuđeni jer su branili javni interes – tako se komentariše današnja odluka suda u Luksemburgu da su dvojica IT stručnjaka krivi jer su otkrili nedozvoljene ustupke političara multinacionalnim kompanijama.

Na gozbi su političari i predstavnici moćnih kompanija, a na giljotini oni koji su ih raskrinkali.

"Mi smo uzbunjivači, nismo ništa radili zbog lične koristi ili da bismo se pravili važni", ističe uzbunjivač Rafael Ale.

Ipak su osuđeni – godinu dana uslovno i 1.500 evra za dvojicu bivših zaposlenih u "PriceWatersCoopers-u", jer su otkrili poreske povlastice za kompanije poput "Epla", "Ikee" i "Pepsija".

Trideset hiljada strana dokumenata sazidalo je aferu "Luks liks", odnose se na vreme dok je premijer bio Žan Klod Junker, aktuelni predsednik Evropske Komisije.

"Sudije ne mogu da nas ubede da po aktuelnim zakonima, evropskim direktivama i pravnoj praksi nema zaštite za uzbunjivače. To je neprihvatljivo. Mora da se aktivira zakonska zaštita uzbunjivača", navodi advokat uzbunjivača Bernar Kolin.

Nisu zaštićeni, već optuženi za krađu i povredu sporazuma o poverljivosti sa poslodavcem. Pretila im je kazna od deset godina zatvora.

"Očekivao sam blažu kaznu. Osećam se i depresivno i borbeno u isto vreme, jer ne možemo da se pomirimo sa odlukom koja ima predrasude prema informacija", kaže uzbunjivač Antoan Deltur.

Dokumenta su objavljena prvi put 2012. godine na francuskom javnom servisu u saradnji sa Bi-Bi-Sijem. U žižu je dospeo dve godine kasnije. Novinar optužen da je prekoračio ovlašćenja je oslobođen.

"Ovo je poruka kojom treba da budu zatrašeni budući uzbunjivači i u Luksemburgu i drugde. Nastavićete da budete kriminalizovani iako radite suprotno sopstvenom interesu radi opšteg dobra", smatra advokat uzbunjivača Vilijam Burdon.

Za Rafaela i Antoana i sve buduće uzbunjivače nije sve izgubljeno – imaju rok od 40 dana da se žale na presudu. "Luks liks" je najveće otkriće o poreskim dilovima pre sada čuvenih "Panamskih papira".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво