Evro obavezna valuta za članice EU posle Bregzita?

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker mogao bi da nametne ultimatum članicama EU koje ne koriste evro, kako bi čvršće povezao Uniju.

Nakon što je Velika Britanija odlučila da napusti Evropsku uniju osam zemalja članica EU koje još ne koriste evro kao zvanično sredstvo plaćanja možda će morati hitno da uvedu zajedničku evropsku valutu, piše britanski Dejli ekspres, a prenosi Indeks.

Danska, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija mogle bi da se nađu pred ultimatumom koji će im nametnuti šef Evropske komisije Žan Klod Junker, koji nakon Bregzita želi što brže da poveže ostale članice EU zajedničkom valutom ne bi li EU u celini postala monetarna unija.

I nemački Frankfurter Algemajne cajtung takođe navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja sa pritiskom što je u skladu sa planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Dejli ekspres.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski komesar za finansije, Britanac Lord Hil podneo je ostavku, a na njegovo je mesto došao Letonac Valdis Dombrovskis koji je već ranije iskazao svoj čvrsti stav o uvođenju evra u sve zemlje članice, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво