Zeman: EU je sjajan projekat sa bednim rukovodstvom

Ovo je strategija dvostrukog gubitka, kada su poražene obe strane, rekao je povodom Bregzita predsednik Češke Miloš Zeman.

Miloš Zeman je rekao da je Evropska unija sjajan projekat, ali s bednim rukovodstvom, i da su Britanci glasali za odlazak iz EU zbog apsolutne nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva i njihovog običaja da preplavljuju Evropu besmislenim propisima.

"Ovo je strategija dvostrukog gubitka, kada su poražene obe strane. Velika Britanija prestaje da bude velika zato što će se Škotska otcepiti u roku od tri do pet godina. A EU gubi treću po snazi evropsku privredu. Priključujem se onima koji tvrde da su glavni faktor bile bojazni Britanaca od apsolutne nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva EU", rekao je Zeman u Jihlavi, tokom obilaska juga Češke.

Uporedio je razliku između državnika koji su osnivali Evropsku zajednicu sa današnjim kao razliku između prve lige i druge ili čak seoskih fudbalskih utakmica.

"Moj stav kao evrofederaliste jeste da je EU sjajan projekt s bednim rukovodstvom", rekao je Zeman.

Češki predsednik je upozorio da sadašnja EU preplavljuje zemlje članice besmislenim propisima i kao ilustraciju naveo da kada pita češku evrokomesarku Vjeru Jourovu čime se bavi, ona mu odgovora da priprema smernicu o vosku, uključujući tu i pogrebne sveće, ili tonerima za štampače.

"Nemojte se čuditi što kada ti birokratski ludaci izdaju takve smernice, a pri tome nisu u stanju da zaštite spoljne granice od migracionog talasa, da će vam se takvo vođenje inače sjajnog projekta zgaditi i da ćete ga napustiti. I to je, prema mom mišljenju, zaista osnovni uzrok Bregzita", rekao je Zeman.

Prošle sedmice, kada je objavljeno da su Britanci na referendumu glasali za Bregzit, predsednik Zeman kao glavni razlog naveo je strah od migracije, a za Bregzit je optužio Evropsku komisiju i njenu politiku dobrodošlice izbeglicama, izrazivši razočaranje što sada više neće biti Londona kao protivteže politici Francuske i Nemačke u Evropskoj uniji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи