Kraj višegodišnje krize: Turska i Izrael objavili pomirenje

Izrael i Turska objavili su sporazum o pomirenju, koji predviđa potpunu obnovu diplomatskih odnosa i povratak ambasadora u roku od nekoliko nedelja, čime će biti okončana šest godina duga kriza u međusobnim odnosima dve zemlje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u Rimu pohvalio sporazum, istakavši da on ima "stratešku važnost" i najavio da će pomoći uspostavljanju "stabilnosti" na uzburkanom Bliskom istoku.

Na osnovu sporazuma koji je danas objavljen, dve zemlje će obnoviti pune diplomatske odnose, a Turska će moći da ostvari seriju projekata pomoći u Gazi.

Turski premijer Binali Jildirim je rekao da je na osnovu sporazuma "umnogome" ukinuta izraelska blokada Gaze, a Netanjahu je rekao da je ona i dalje na snazi.

"Izrael će dozvoliti Turskoj da isporuči pomoć u pojas Gaze preko izraelske luke i angažuje se u nizu razvojnih projekata u Gazi, naročito u vezi sa vodom i elektricitetom", rekao je izraelski premijer.

Izrael je pristao da plati 20 miliona dolara kao kompenzaciju ožalošćenim porodicama ubijenih i povređenih u upadu izraelske mornarice, potvrdio je turski premijer Binali Jildirim, prenosi AP.

Turska je, za uzvrat, pristala da zaustavi pravne tužbe protiv Izraela oko upada izraelske mornarice i spreči bilo kakvu vojnu akciju ili prikupljanje sredstava u Turskoj, istakao je Netanjahu.

Izrael i Turska nekada su bile bliske saveznice, ali su odnosi zategnuti kada je devet turskih aktivista ubijeno prilikom upada izraelskih komandosa na brod koji je plovio ka Pojasu Gaze. 

Obe zemlje su, posle incidenta, povukle ambasadore i u velikoj meri prekinule bezbednosne veze, a diplomatske odnose su održavale na niskom nivou.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи