Kremlj: Erdogan se izvinio za obaranje ruskog aviona

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je pismo u kojem se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izvinio za smrt ruskog pilota, koji je ubijen kada je ruski borbeni avion Su-24 oboren iznad sirijsko-turske granice, izjavio je portparol ruskog predsednika Dimitij Peskov. Osumnjičeni za ubistvo pilota izveden pred sud.

"Šef turske države izrazio je duboko saosećanje i saučešće porodici pokojnog ruskog pilota i rekao 'Žao mi je'", rekao je Peskov.

Ergodan u pismu navodi i da je pokrenuo istragu protiv državljanina Turske koji je "povezan sa smrću ruskog pilota", objavio je Kremlj.

Takođe, izrazio je spremnost da obnovi odnose sa Rusijom, koju smatra turskim prijateljem i strateškim partnerom, navodi portparol Kremlja.

Ankara se još nije zvanično oglasila po ovom pitanju.

Osumnjičeni za ubistvo ruskog pilota pred sudom 

U međuvremenu, muškarac osumnjičen za ubistvo ruskog vojnog pilota nakon što je Turska oborila njegov avion u novembru, izveden je pred sud, saopštio je jedan turski zvaničnik.

Alparslan Čelik koji se borio u turkmenskoj brigadi koju podržava Turska protiv vladinih snaga u Siriji, pritvoren je krajem marta u Smirni ali je sud u maju odlučio da nema dovoljno dokaza protiv njega.

Moskva je odavno tražila da se sudi Čeliku.

Posle obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, Rusija je uvela ekonomske sankcije Turskoj.

Putin je poručio da sankcije neće biti ukinute ukoliko se Erdogan ne izvini za obaranje aviona.

Turska je oborila ruski vojni avion jer je, kako je tada saopšteno, letelica povredila njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво