Lajčak: Proširenje jedan od četiri prioriteta

Slovačka je konzistentna u svojoj podršci politici proširenja i to će biti odraženo i u našem programu tokom šestomesečnog predsedavanja Savetom EU, rekao je za banjalučke "Nezavisne" novine slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.

Predsedavanje EU Slovačka preuzima 1. jula ove godine, a Lajčak ističe da je proširenje jedan od četiri prioriteta te zemlje zato što je, kako kaže, važno održati kredibilnost politike proširenja.

"Nadamo se da će tokom našeg predsedavanja biti moguće postići konkretan napredak u procesu pristupanja EU zapadnog Balkana i Turske. U prvom redu to će zavisiti od napora koje aspiranti i kandidati sami čine. Svaka od zemalja tačno zna šta mora uraditi i postići da bi krenula u integracije", rekao je Lajčak.

Najbolji način, kako je istakao, da se odlučnost ka članstvu dokaže jeste kroz ostvarenje jasnog i konkretnog napora, kao i u ispunjavanju uslova.

"Pomaže kada sami uklonite razloge za skepticizam u EU kako bi članice bile uverene da je potrebno činiti dalje korake u procesu pristupanja", savetovao je Lajčak.

Kada zemlje ispune svoj deo obaveza, Lajčak je naglasio da je onda stvar kredibiliteta EU da donese potrebne odluke kako bi se nastavilo dalje u proces pristupanja.

"Aktivno ćemo poslati poruku našim partnerima na zapadnom Balkanu da put prema EU vodi kroz ispunjavanje zadataka. Na kraju šestomesečnog perioda našeg predsedavanja želeli bismo da vidimo opipljiv napredak ovih zemalja na putu ka njihovoj evropskoj budućnosti", rekao je Lajčak.

Naglasio je da je Slovačka tokom svog predsedavanja spremna da pruži pomoć administraciji u BiH.

Upitan da li BiH očekuju nove teškoće u svetlu svih problema s kojima se EU suočava, uključujući i referendum u Velikoj Britaniji, Lajčak je rekao da se EU prilagođava i odgovara svim tim novim izazovima.

"EU se prilagođava novim izazovima i to isto želi i za buduće članice - fokusiramo se na pristupni proces kako bismo osigurali da vi, kao buduća članica, budete spremni na sve nove izazove, ne one od juče, nego današnje i one koji nas očekuju sutra", rekao je Lajčak, koji je i kandidat Slovačke za Generalnog sekretara UN.

Govoreći o referendumskoj odluci Velike Britanije da izađe iz EU, Lajčak kaže da EU poštuje tu odluku, a istovremeno naglašava da sve dok se proces ne završi ta zemlja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obavezama.

Smatra da je to glasanje i poruka za ostatak EU, te da je potrebno evropski projekt učiniti atraktivnijim za njene građane.

Rekao je da je njegova zemlja profitirala od EU i da veruje u taj projekt, ali da postoje zemlje koje imaju skeptične poglede i da je glasanje u Britaniji zvono za uzbunu, na koje treba pružiti odgovor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво