Sobotka: Evropa se suočava sa separatizmom i nacionalizmom

Premijer Češke Bohuslav Sobotka ocenio je da EU mora da bude fleksibilnija kako bi se suočila sa novim talasom nacionalizma.

Bohuslav Sobotka rekao je da strahuje da Evropa doživljava talas separatizma i nacionalizma.

"Moramo biti spremni da se tome suprostavimo. Verujem da imamo niz snažnih argumenata za nastavak evropskog projekta. Između ostalog i zato što je EU najbolje osiguranje od ponavljanja zločina 20. veka", podvukao je Sobotka u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Upitan šta za njega znači odluka Britanaca o istupanju iz EU, Sobotka je rekao da počinje nova etapa evropske integracije.

"Evropa je i za Češku najbolja garancija za stabilnost i mir. Ali EU mora da bude delotvornija, fleksibilnija, manje birokratska. Želeo sam da Britanci ostanu u EU. U globalizovanom svetu nastaju novi centri političkog i ekonomskog uticaja. Ako Evropa želi da zadrži svoj značaj ne bi trebalo da počne da se deli i time sama sebe slabi. Međutim i pored toga odluka Britanaca nije kraj sveta, a tako ni EU", uveren je Sobotka.

Ne želeći da ulazi u unutrašnju politiku Velike Britanije, premijer Češke je rekao da, ako je održavanje referenduma bilo motivisano, pre svega, kao pokušaj da se ujedine konzervativci, onda je cena koju sada ta zemlja plaća relativno visoka.

Ukazao je da je EU do sada uvek uspevala da savlada krize, možda ne sa najvišim ocenama, ali je važan rezultat.

Istovremeno konstatuje da su mnoge odluke donete bez da se uzme u obzir situacija u pojedinim zemljama, čime se, često nepotrebno, javnost okrenula protiv Unije.

Kada je reč o izbegličkoj krizi, Sobotka je istakao da su nacionalisti u Češkoj i drugim zemljama bili osnaženi obavezujućim elementom kod raspodele izbeglica.

Češki premijer je dodao da smatra da izbegličku krizu ne može rešiti jedna zemlja sama, već zahteva zajedničko delovanje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво