Bregzit, dramatičan porast rasističkih incidenata

Posle referenduma o uzlasku iz Evropske unije, zabeležen je dramatičan rast rasistički motivisanih incidenata u Britaniji, piše Vašington post.

Veliki broj rasističkih incidenata u Velikoj Britaniji prijavljen je policiji posle referendumske pobede pristalica izlaska iz Evropske unije. Društvene mreže zatrpane su objavama o ksenfobnim pojavama, što ukazuje na to kako izlazak Britanije iz EU ohrabruje one koji su skloni ekstremnom rasizmu, ističe se u tekstu vašigtonskog dnevnika.

Veliki broj objava na Tviteru svedoči o porukama strancima i britanskim građanima pakistanskog porekla koji rade i žive u Ujednjenom Krljevstvu da se "pakuju i vrate tamo odakle su došli".

Policija u zapadnom Londonu istražuje slučaj koji je okrakterisala kao "rasistčki motivisan". Na zgradi Društvenog i kulturnog udruženja Poljaka osvanuo je grafit "Idite kući".

Takođe, rasturani su i dvojezični leci sa porukom: "Napuštanje EU/Nema više poljskih štetočina".

Sa druge strane, pobednici referenduma uveravaju da novi imigracioni zakoni neće uticati na građane EU koji već žive u Ujedinjenom Kraljevstvu. Uprkos uveravanjima, mnogi imigranti nisu sigurni u svoju budućnost.

Ni široko popularni britanski tabloidi nisu učinili mnogo da smire osećanja javnosti u vezi sa imigracijom.

Reakcije na većinu napada koji su prijavljeni od petka svode se na poruku da "pobednici referenduma treba da objave repatrijaciju svih koji nisu bele rase ni anglosaksonskog porekla", iako su iz zvanične kampanje Bregzita apelovali da se to ne čini, navodi se u tekstu Vašington posta.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара