Škotski veto na Bregzit i referendum o nezavisnosti

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon poručuje da je referendum o nezavisnosti posle Bregzita "veoma izvestan". Ističe i da bi škotski parlament mogao da pokuša da blokira izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Moja odgovornost je da tražim da pregovaram direktno sa Briselom kako bih zaštitila interese Škotske, poručila je škotska premijerka Nikola Sterdžon.

"Izazov za mene kao premijera jeste da pronađem najbolji mogući način da zaštitim interese Škotske, da pokušam da sprečim da nas uklone iz EU protiv naše želje sa svim dubokim i bolnim posledicama koje to ima po nas", rekla je Sterdžonova za Bi-Bi-Si.

Premijerka Škotske, koja je glasala za ostanak u EU, rekla je da će narednih dana razgovarati sa zvaničnicima iz Brisela.

"Ujedinjeno Kraljevstvo u kojem je Škotska 2014. glasala za ostanak više ne postoji", rekla je premijerka dodavši da je drugi referendum o nezavisnosti sada "veoma izvestan", prenosi Rojters.

Sterdžonova je izjavila da će zatražiti od škotskog parlamenta da ne da svoju "zakonodavnu saglasnost" za izlazak Britanije iz EU.

Njena Škotska nacionalna partija, međutim, nema većinu u parlamentu uprkos popularnosti.

Sterdžonova je rekla da veruje da će pristanak škotskog parlamenta biti potreban za pitanje izlaska Britanije iz EU, ali je priznala da će britanska vlada verovatno zauzeti "veoma drugačiju poziciju" po tom pitanju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи