EU imenovala glavnog pregovarača za Bregzit

Za šefa specijalnog evropskog tima za pregovaranje o izlasku Britanije iz EU imenovan je Belgijanac Didije Seuvs, dugogodišnji pomoćnik bivšeg predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja.

"Mogu da potvrdim da je uspostavljen tim koji će se baviti pregovorima", izjavio je portparol aktuelnog predsednika Evropskog saveta Preben Aman za agenciju AFP, potvrđujući da je Seuvs postavljen za šefa tog tima.

Aman je rekao da Seuvs trenutno obavlja pripremne radove, pošto će pregovori početi tek kada Britanija zvanično obavesti Savet da želi da napusti Uniju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i njegove kolege iz EU istakli su da pregovori, koliko god teški bili, moraju da budu pokrenuti što je pre moguće kako bi se okončala neizvesnost uzrokovana odlukom britanskih glasača na referendumu da podrže izlazak iz EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron je, dajući ostavku posle referenduma, izjavio da će pregovore o napuštanju EU ostaviti svom nasledniku, za kojeg se očekuje da će preuzeti tu funkciju u oktobru.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc navodi da je Kameronova odluka da se čeka do oktobra da bi Britanija zatražila izlazak iz EU "skandalozna" i da je tako "čitav evropski kontinent postao britanski talac".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво