Britanski referendum teško pogodio Japan

Rezultat referenduma u Velikoj Britaniji u Aziji najviše pogodio Japan, i to kroz potres na finansijskom tržištu i fluktuacije valutnog kursa.

Rezultat referenduma u Velikoj Britaniji, na kojem su se građani izjasnili za izlazak iz Evropske Unije, potresao je berze u istočnoj Aziji, koje su listom zabeležile pad između pet i osam posto u jednom danu.

Najveći negativni uticaj odluke britanskog naroda, smatra se, pretrpeće Japan. Njegova valuta jen poslednjih godina smatra se sigurnim pribežištem u trenucima krize, usled čega raste svaki put kada se desi politički potres u Evropi drugde.

To, međutim, ne odgovara japanskoj privredi koja je izvozno orijentisana i čiji proizvodi s rastom jena poskupljuju i postaju manje konkurentni na međunarodnom tržištu gde japanska elektronska i automobilska industrija vode tešku bitku sa kolegama iz SAD, Nemačke, Južne Koreje i Kine.

Nakon objavljivanja rezultata referenduma japanski jen je ojačao sa 105 na 99 za jedan dolar, a prosečna vrednost akcija pala za osam procenata.

Kada jen ojača za samo jedan poen u odnosu na američki dolar, na primer, prihodi japanskih proizvođača automobila padnu za 200 do 400 miliona dolara na godišnjem nivou.

Takođe, japanski analitičari procenjuju da rast jena za deset poena u odnosu na dolar i evro umanji domaći bruto proizvod za 0,3 odsto.

Slabi jen je jedan od stubova politike japanske vlade za oporavak ekonomije od posledica svetske finansijske krize, a japanska centralna banka je potrošila desetine milijardi dolara u protekle tri godine intervenišući ne bi li ga oborila.

U Japanu kasne potrebne strukturne reforme, pa urušavanje tog stuba ekonomske politike izaziva veliku zabrinutost u Tokiju.

Sjaj koji bledi

U Velikoj Britaniji nalazi se malo više od hiljadu japanskih preduzeća, koja ukupno zapošljavaju 150.000 radnika. Među njima se nalaze i veliki proizvođači automobila "Tojota", "Nisan" i "Honda", koji iz Velike Britanije svoje proizvode izvoze u Nemačku, francusku i druge zemlje zapadne Evrope.

Za japanska preduzeća Velika Britanija je tradicionalno privlačno mesto za poslovanje, jer su zakonski propisi i procedura za registraciju kompanija i poslovanje jednostavniji nego u drugim zemljama EU. London je veliki svetski finansijski centar, što je takođem magnet za japanske kompanije.

Sada će, međutim, japanski menadžeri biti prisiljeni da razmotre mogućnost da napuste Veliku Britaniju, ne samo zbog toga što će izlazak iz EU verovatno rezultirati u uvođenju trgovačkih tarifa između tog ostrva i kontinenta, već i zbog toga što Velika Britanija može ući u period velike političke nestabilnosti koji bio mogao završiti podelom zemlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво