Putin u zvaničnoj poseti Kini

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u zvaničnu posetu Kini, a na aerodromu u Pekingu dočekao ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji. U fokusu posete biće pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Kako prenosi Tas, Putin bi sutra trebalo da vodi razgovore sa kineskim liderima o širokom spektru pitanja, bilateralnih i međunarodnih, uključujući situaciju u Siriji, na Korejskom poluostrvu i u Avganistanu.

Putin je u Peking stigao iz Taškenta, prestonice Uzbekistana, gde je održan samit Organizacije za Šangajsku saradnju. Na marginama te konferencije, Putin se sreo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kremlj se nada da će poseta ruskog lidera Kini biti sadržajna i produktivna, a dve strane planiraju da potpišu više desetina sporazuma.

Kako je ranije saopššteno, Moskva je pripremila više od 50 sporazuma, koji bi mogli biti potpisani tokom Putinove posete, ali prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Uššakova ne bi trebalo očekivati „nekakve epohalne odluke“, prenosi Sputnjik.

U fokusu posete biće pokretanje zajedničkih projekata u oblasti investicija, razvoja poljoprivrede i transportne infrastrukture, saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, energetike, atomske energije, vazduhoplovne i raketno-kosmičke industrije.

Planirano je potpisivanje međuvladinog sporazuma, koji će pokrenuti program zajedničkog razvoja i izgradnje šširokotrupnog aviona i tešškog civilnog helikoptera.

Očekuje se da će lideri dve zemlje dati i zvanično start pregovorima za pripremu sporazuma između integracionih projekata - Evroazijskog ekonomskog saveza i ekonomskog pojasa „Put svile“.

Putin je nedavno na Peterburšškom međunarodnom ekonomskom forumu izjavio da će Kina učestvovati u stvaranju novog trgovinsko-ekonomskog partnerstva u Evroaziji.

Putin i Si Đinping će takođe razmotriti i brojna regionalna i međunarodna pitanja, o kojima Moskva i Peking imaju uglavnom iste ili slične stavove, navodi Sputnjik.

Jedan od najvećih bilateralnih projekata Moskve i Pekinga ostaje gradnja gasovoda „"Snaga Sibira“", po kojem će Rusija isporučivati Kini do 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a u toku su i pregovori o izgradnji zapadnog kraka - "„Snaga Sibira 2“", preko Altaja.

Osim toga, u maju je kineska strana izrazila spremnost da investira u projekat brzih pruga Moskva-Kazanj, pa se očekuje potpisivanje i tog sporazuma. Na određenim delovima te pruge vozovi će razvijati brzinu i do 400 kilometara na čas.

Putin je u Peking otputovao sa velikom delegacijom ruskih ministara i biznismena.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво