AFP: Dejvid Kameron, šegrt čarobnjaka koji je izgubio referendum

Konzervativac Dejvid Kameron ostaće upamćen kao britanski premijer koji je uspeo da izazove izlazak zemlje iz Evropske unije, dok se sam zalagao za njen ostanak, ocenila je Agencija Frans pres.

"Kameron je odigrao ulogu šegrta čarobanjaka kad je 2013. godine pred parlamentarne izbore 2015, najavio visoko rizično glasanje o opstanku zemlje u EU", smatra agencija.

Kako ističe AFP, to pitanje i dalje stvara razdor unutar njegove Konzervativne stranke. Kameron je na kraju izgubio "opkladu, svoj kredibilitet i mesto premijera".

Kameron je danas usred objavljivanja rezultata referenduma najavio ostavku koja će stupiti na snagu čim bude izabran novi lider konzervativaca.

Situacija se čini kao paradoskalna za Kamerona koji se s jedne strane mesecima borio za opstanak zemlje u EU predvidajući najgore scenarije, a u suštini je sam evroskeptik.

"Kameron je pragmatični evroskeptik", izjavio je Piter Snoudon, koautor knjige o Kameronu "Cameron at 10", u kojoj se opisuju njegove prve godine na funkciji premijera.

Prema njegovim rečima, Kameron nema ništa od evrofila Edvarda Hita i evrofoba Margaret Tačer. "On je pragmatičniji, odakle potiče njegova teškoća da ubedi evroskeptike", ocenio je taj biograf.

Sin iz bogate porodice, izglađeni 49-godišnji Kameron, otac troje dece, nikada nije umeo da izazove neku "strastvenost" unutar stranke ni među biračima.

"On je obrazovan ali nije intelektualac. Odlučan je ali nije dominantan, džentlmen ali nije snob. On je vernik ali ne previše. Ljudi kao oni ne poseduju originalnost, strast, iskušenje, ali su nekada uspevali da vladaju svetom", napisao je novinar i biograf Čarls Mur koji smatra Kamerona za "savršeno modernog prototipa stare britanske vrste ljudi".

Kameron je uspeo da pobedi na parlamentarnim izborima 2015. "ali se ta njegova spirala uspeha danas naglo završava".

Bitka za mesto premijera tek treba da počne, a među kandidatima od ranije se pominjao bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, uticajni političar konzervativac koji je vodio kampanju za Bregzit.

Kameron je već ranije rekao da se neće kandidovati na narednim izborima predviđenim 2020. već želi da se posveti drugim stvarima u životu, kao što je porodica.

Sad će imati vremena da se tome posveti, navela je agencija AFP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво