Tri scenarija u slučaju Bregzita

Nesumnjivo je - referendum u Britaniji odraziće se na politiku i ekonomiju Evropske unije, Britanije i sveta. Koja su tri moguća scenarija u slučaju da Britanija kaže "ne" EU?

Dejvid Bekam zaokružiće "da" zbog zajedništva, Elizabet Harli "ne" da bi ponovo koristila sijalice od 60 vati. Ako glumica pobedi fudbalera, najmanji problem i za Uniju i za Britaniju biće jačina sijalice.

"EU će izgubiti jednu zdravu ekonomiju, najjaču vojnu silu, članicu Saveta bezbednosti, vrlo uticajnu članicu NATO, tako da će ona svakako biti oslabljena. Sa druge strane, Britanija gubi status velike sile, izlaže se svim opasnostima koje danas prete savremenom svetu od terorizma, migrantske, ekonomske krize", objašnjava Nataša Dragojlović, Nacionalni konvent o Evropskoj uniji.

Za zagovornike Bregzita 23. jun je prilika da se London oslobodi administrativnih stega Brisela, dok zagovornici ostanka strahuju od ekonomskih posledica - viđen je nagli pad BDP-a, funte i evra. I ekonomisti ih vide, ali samo kao kratkoročne. Dugoročno, Britanija profitira.

"S obzirom da je Britanija odavno izašla iz globalne krize - podstiče čitav jedan poslovni krug koji i dalje zastupa tu tezu da bi ustvari Britancima bilo jako bolje, jer ih briselske institucije koče i briselska birokratija koja je neelastična i ne daje im znatne mogućnosti da se razmahnu na bazi sopstvenih regulatva i podstiču produktivnost", naglašava Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Poljuljan bi bio jedan od temelja EU - slobodna trgovina. U slučaju većinskog "ne", tri su moguća modela za Britaniju: po uzoru na norveški - sa slobodnim prometom, ali i obavezom da doprinos uplaćuje u budžet Unije, švajcarski - bez obaveze da puni kasu Unije ili kanadski - uz ukidanje 99 odsto carina.

"To je već viđen model sa skandinavskim zemljama, delom i sa Švajcarskom. Ovde je više reč o nagodbi Brisela uz posredovanje Nemačke i Velike Britanije u delu političkih aranžmana, pre svega za činjenicu da britanski parlament hoće veću slobodu odlučivanja o onome što se tiče njihove nacionalne ekonomije i društva uključujući socijalna davanja", navodi Đukić.

Čak i ako se Britanci na referendumu opredele da žive u Britaniji koja je članica Evropske unije, veruju analitičari, nastaviće da insistiraju na ispravljanju nedostataka koji su ih naterali da zaokružuju "da" ili "ne".

"Građani u Velikoj Britaniji smatraju da je EU dosta udaljena da nije bliska građanima, da ne odgovara na njihove potrebe i probleme i to je nešto što EU mora, kako god da reši", ističe Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Kakav god odgovor daju Britanci, nema dileme da Evropska unija ulazi u novu eru. U kojoj ništa nije sigurno. Drugi pak, tvrde, Bregzit je naduvana priča koja se neće odraziti na život prosečnog Engleza, a svakako ne Evropljanina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво