Štajnmajer i Putin o invaziji Nemačke na Sovjetski Savez

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, povodom 75. godišnjice napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, upozorava da Evropi preti rizik od novih podela. Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad i danas, kao i tada, želi da izoluje Rusiju.

"Mi Nemci smo beskrajno zahvalni za to što su nam ljudi u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji i drugde u bivšem SSSR i pored zločina počinjenih u nemačko ime, pružili ruku pomirenja", napisao je Štajnmajer u autorskom tekstu objavljenom u izabranim štampanim medijima u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji.

Takođe, Štajmajer ističe da su zahvalni za to što je iz traumatičnog iskustva rata i strašnog neprijateljstva, nasilja i varvarstva, patnje i progona, moglo ponovo da se rodi partnerstvo, pa čak i prijateljstvo.

Navodi da sećanje na zločine Drugog svetskog rata i nemačku krivicu ostaje nužna pretpostavka za pomirenje između Nemačke i tih zemalja.

Samo zajedno, dodao je, moguće je održavati trajni i stabilni mir u Evropi.

Smatra da su dijalog i održavanje kontakata neophodni i danas kada je svet suočen sa migracijama, ali i terorističkim pretnjama i apelovao na lidere da izvuku prave pouke iz "naše zajedničke prošlosti".

"Mir u Evropi nije zagarantovan - ni danas! On će ostati samo ako zajedno budemo radili na tome, svakog dana", upozorio je Štajnmajer.

Naglasio je da i u rešavanju konflikata savremenog doba Evropljani ne smeju da zaborave da je znatno više stvari koje ih povezuje, nego što ih razdvaja.

Sa druge strane, povodom godišnjice nacističkog napada, Vladimir Putin je položio venac na Grob neznanog junaka kod Kremlja i ukazao da su zapadni saveznici utabali put za invaziju pošto nisu bliže sarađivali sa Sovjetima.

"Lideri nekih zapadnih zemalja više su podržavali politiku zadržavanja prema Sovjetskom Savezu i pokušavali da ga stave u međunarodnu izolaciju", rekao je Putin, prenosi Rojters.

Putin je povukao paralele sa sadašnjošću rekavši da je Rusija "više puta izrazila svoju spremnost da razgovara" o zajedničkom odgovoru na međunarodni terorizam.

"Ali, kao ni pred početak Drugog svetskog rata, ne vidimo pozitivan odgovor. Naprotiv, NATO zaoštrava svoju agresivnu retoriku", naglasio je Putin.

Iako su Sovjetski Savez i Hitlerova Nemačka potpisali sporazum o nenapadanju 1939. godine, koji je doveo do podele Poljske između te dve države, nacisti su ga prekršili invazijom na SSSR 22. juna 1941. godine.

U ratu koji je trajao 1.418 dana poginulo je 27 miliona sovjetskih građana, među kojima 18 miliona civila.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије