Američki general: NATO ne bi mogao da odbrani Baltik od Rusije

NATO snage trenutno ne bi mogle da zaštite baltičke zemlje od napada Rusije, ocenio je komandant američkih kopnenih vojnih snaga u Evropi, general Ben Hodžis. Ističe da su tokom nedavnih vojni vežbi u Poljskoj uočeni brojni nedostaci.

Hodžis je za nemački Cajt rekao da je saglasan sa procenom vojnih analitičara da bi ruske snage mogle da osvoje prestonice Litvanije, Letonije i Estonije u roku od 36 do 60 sati, preneo je AFP.

"Rusija bi mogla da preuzme baltičke zemlje brže nego što bismo mi mogli da ih odbranimo", istakao je Hodžis.

Prema njegovim rečima, NATO snage uočile su brojne nedostatke tokom nedavnih vojni vežbi pod nazivom "Anakonda" u Poljskoj, prenosi AFP pozivajući se na članak iz sutrašnjeg izdanja Cajta koji mu je dostavljen.

Hodžis je ocenio i da teška vojna oprema ne bi mogla da bude dovoljno brzo prebačena iz zapadne u istočnu Evropu i istakao da je zabrinut zbog komunikacione tehnologije koju Alijansa poseduje.

Nije, kako je naveo, bezbedna komunikacija ni putem radija niti putem mejla.

U vojnim vežbama pod nazivom "Anakonda" učestvovali su vojnici iz više od 20 država članica NATO-a iako su zvanično to bile vežbe poljske vojske.

Hodžis je za Cajt rekao da su "pojedine zemlje, poput Francuske i Nemačke, smatrale da bi bila prevelika provokacija za Rusiju da se one nazovu vežbama NATO snaga".

NATO je prošle nedelje, uoči samita u Varšavi, najavio da će rasporediti četiri bataljona u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj kako bi se suprotstavili "agresivnijoj" Rusiji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво