Putin: Rusija mora da ojača svoju borbenu gotovost

Vladimir Putin poručio je da Rusija mora da pojača svoju borbenu gotovost u trenutku kada NATO širi i pomera svoju infrastrukturu ka ruskim granicama. Optužio je Zapad da je odbacio njegov predlog o zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma, kao što je svojevremeno ignorisao inicijativu Sovjetskog Saveza o kolektivnoj odbrani od Hitlera.

"NATO je osnažio svoju agresivnu retoriku i akcije blizu naših granica", rekao je Putin obraćajući se poslanicima Dume, donjeg doma parlamenta, povodom 75. godišnjice napada Nemačke na Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu.

U tim uslovima, kako je dodao, Rusija ima dužnost da obrati posebnu pažnju na jačanje borbene spremnosti svojih snaga.

Optužio je Zapad da je odbacio njegov predlog o zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma, kao što je svojevremeno ignorisao inicijativu Sovjetskog Saveza o kolektivnoj odbrani od Hitlera.

Putin je podsetio da je međunarodna zajednica tada potcenila opasnost od nacizma, ne pokazavši spremnost da spreči rat i sačuva živote miliona ljudi.

Ocenio je da je globalni terorizam dovoljan razlog za udruživanje snaga i pozvao na stvaranje modernog sistema kolektivne odbrane.

"Rusija je otvorena za razgovor o tom važnom pitanju, ali još ne vidi pozitivnu uzvratnu reakciju, kao u vreme Drugog svetskog rata", naveo je Putin.

Posle izbijanja krize u Ukrajini i kasnije zbog pripajanja Krima Rusiji NATO je doneo odluku o pojačanju prisustva svojih trupa u centralnoj i istočnoj Evropi zbog straha baltičkih zemalja od navodne ruske agresije.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a dogovorili su prošle nedelje raspoređivanje četiri bataljona od po 800 do 1.000 vojnika, koji će po principu rotacije biti stacionirani u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Rusija je taj potez ocenila kao pretnju svojoj bezbednosti i u više navrata izrazila je protest protiv pojačanog prisustva NATO-a u blizini ruskih granica.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво