Gerasimov: Zbog Sirije strpljenje gubi Rusija, a ne SAD

Zbog situacije u Siriji, pri kraju je rusko, a ne američko strpljenje, izjavio je načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

"Ako je ičije strpljenje pri kraju, to je naše, a ne američko. Mi u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze i dogovore za obezbeđivanje prekida vatre i nacionalnog pomirenja u Siriji. Istovremeno, američka strana uvek ima problem sa opozicijom koju kontroliše", rekao je Gerasimov, a prenosi Tas.

Kad god čujemo tvrdnje Pentagona da linije komunikacije ne koristimo profesionalno, jasno je da ili ignorišu postojeće kanale interakcije, ili imaju pogrešnu informaciju, rekao je Gerasimov i ukazao na postojanje rusko-američkog centra u Ženevi za brzu reakciju i na "vruću liniju" za sprečavanje incidenata u vazdušnom prostoru iznad Sirije.

On je dodao da rusko ministarstvo odbrane tri meseca Amerikance snabdeva podacima o lokacijama Islamske države i Nusra fronta, a da SAD i dalje ne mogu da se odluče ko je u Siriji opozicija, a ko deo međunarodnih terorističkih organizacija.

"Kao rezultat toga, teroristi aktivno obnavljaju svoju snagu i napetosti su ponovo u porastu. Ne može tako u beskraj", dodao je Gerasimov.

Prošle nedelje je američki državni sekretar Džon Keri izjavio da Vašington gubi strpljenje zbog sirijskog sukoba. Nakon toga je predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi dodao da Keri nije pretio Rusiji, već je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog nastale situacije. 

Prema mišljenju SAD, raketne napade koje izvode militanti po trupama sirijske vlade i tamošnjim zajednicama, treba smatrati kao beznačajno kršenje prekida vatre. A bilo koje odgovarajuće reagovanje sirijske vojske na militante oni odmah proglašavaju nesrazmernim napadima na opoziciju, kaže načelnik Generalštaba ruske vojske.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво