Oluja na ruskom jezeru, poginulo četrnaestoro dece

Jedan instruktor i 14 dece su poginuli u nevremenu na jezeru u Kareliji, saopštio je portparol Ministarstva za vanredne situacije za severozapad Rusije, prenosi Tas. Uhapšen je osumnjičeni instruktor, prenose ruski mediji. Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio saučešće porodicama nastradalih i istakao da se nada da će se pronaći odgovorni za nesreću.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je Istražnom komitetu da utvrdi uzroke tragedije u Kareliji, kao i da se pronađu odgovorni za tu nesreću.

Putin je, izrazivši saučešće zbog ove tragedije, izdao nalog za ukazivanje pomoći preživelima i porodicama poginulih, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Tas

Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da je spaseno 36 osoba, od kojih je petoro dece hospitalizovano. Predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin je saopštio da je jedan instruktor uhapšen. Prema preliminarnim informacijama, prevrnula su se dva čamca.

Prema prvim podacima Istražnog komiteta, decu i instruktore iz rehabilitacionog kampa "Park-hotel Sjamozero", koji su bili u čamcima zatekla je oluja na jezeru, preneo je Sputnjik.

Tokom plovidbe po Sjamozeru u Prjažinskoj oblasti Karelije, čamci su se prevrnuli i potonuli.

"Kako je ranije saopšteno, jedan osumnjičeni je već uhapšen. U ovom trenutku tragamo za još dvojicom koji se kriju od istražnih organa i istražujemo ko je neposredno učestvovao u organizaciji odmora dece", rekao je zvanični predstavnik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin.

Dodao je da saoseća sa svim roditeljima dece koja su poginula zbog "aljkavosti i gluposti odraslih kojima su oni poverili najdragocenije - život i zdravlje svoje dece".

Prema Markinovim rečima, istragom je utvrđeno da je odmor dece u Kareliji organizovala firma "Park-hotel Sjamozero".

Žrtve su, prema prvim podacima, bila deca bez roditeljskog staranja i deca iz siromašnih porodica, uzrasta od 12 do 15 godina, saopšteno je u pres-službi "Rosturizma".

"Prema podacima karelijskih kolega, na sebi su imali pojaseve za spasavanje, ali oni nisu bili registrovani u Ministarstvu za vanredne situacije. Iz nekog razloga, očigledno, nisu znali za upozorenje da će biti oluje, iako je ona počela još u petak. Sve organizovane turističke grupe bile su na obali, počev od petka, jer nije bilo bezbedno izlaziti na vodu", naveli su u "Rosturizmu".

Potraga za nestalima se izvodi uz pomoć helikoptera Mi-8 i Ka-32 Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Ranije je saopšteno da je grupa od 49 ljudi, među kojima je bilo od 12 do 15 dece, nestala u oluji na jezeru Sjamozero u Kareliji.

Policija je saopštila da je potonuo brod sa tinejdžerima.

"Grupa od 49 dece je otišla u subotu 18. juna na splav. Grupa nije bila registrovana u Ministarstvu za vanredne situacije. U grupi se nalazilo od 12 do 15 dece sa pratnjom. Tokom noći oni su upali u oluju. Ima poginulih", saopštila je načelnica uprave za turizam Ministarstva kulture Karelije Jekaterina Biktimirova.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da su, prema prvim informacijama, poginula deca iz Moskve.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се