Obama: Lak pristup oružju "protivan zdravom razumu"

Američki predsednik Barak Obama ponovo je pozvao na smanjenje dostupnosti oružja u SAD i istakao da je lak pristup oružju u toj zemlji "protivan zdravom razumu".

Nedelju dana nakon najvećeg masovnog ubistva u SAD kad je napadač u gej klubu u Orlandu ubio 49 ljudi, Obama je rekao da nakon što smo videli kako roditelji tuguju za svojom ubijenom decom, činjenica je da kao zemlja ne činimo ništa da sprečimo novu sličnu tragediju, prenosi AFP.

Amerikanac avganistanskog porekla i muslimanske vere Omar Matin (29), koji je posedovao legalno nabavljeno oružje, otvorio je u prošlu subotu vatru u klubu "Pals" u Orlandu i ubio 49 i ranio 53 osobe, nakon čega je ubijen u okršaju sa policajcima.

"Ako budemo oštri po pitanju terorizma, posebno onog koji je nastao na našem tlu, a kojem smo svedočili u Orlandu i San Bernadinu, to će otežati ljudima koji žele da ubijaju Amerikance da dođu do automatskog oružja kojim može da se ubije veliki broj ljudi u kratko vreme", naveo je Obama.

Podsetio je na slučaj iz decembra 2015. godine, kad su muškarac i žena u San Bernardinu ubili 14 ljudi.

"Kao i svi očevi, i ja sam stalno zabrinut za bezbednost mojih ćerki. Posebno kad vidimo da se na mestima koje naši sinovi i ćerke posećuju svaki dan, poput škola, crkvi, bioskopa, noćnih klubova, odvija nasilje koje je bilo moguće sprečiti", istakao je Obama, uoči sutrašnjeg Dana očeva.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи