Savet Evrope: Zaštita dece migranata od zlostavljanja je prioritet

Glavni prioritet evropskih vlada treba da bude zaštita maloletnih migranata od seksualnih zloupotreba, rekao je generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, povodom predstojećeg Svetskog dana izbeglica.

Portparol generalnog sekretara Saveta Evrope kaže da je zaštita dece moralna i zakonska obaveza za sve države članice EU.

"Procenjuje se da je prošle godine 300.000 maloletnih migranata ušlo u Evropu bez pratnje. Neophodno je da im državni organi obezbede siguran smeštaj, dodeli im odgovarajuće staratelje i zaštiti ih od zlostavljanja", navodi se u saopštenju portparola.

U izveštaju se ističe da su deca migranti u ozbiljnoj opasnosti od seksualnog zlostavljanja, najčešće prilikom prelaženja "iz ruke u ruku krijumčara".

"Teško je da saznamo koji je realan obim ovog problema, plašimo se da je mnogo veći nego što mislimo", rekao je Jagland.

Savet Evrope je dao rok do 15. septembra do kada države u kojima borave migranti, moraju da podnesu izveštaj sa brojem maloletnih migranata i potražioca azila na njihoviom teritorijama za koje postoji informacija ili sumnja da su izloženi seksualnom zlostavljanju.

Izveštaj treba da sadrži i predlog mera za zaštitu ove dece. Nakon prikupljenih podataka, Lnzarot komitet (nadležan za zaštitu dece seksualnih žrtava), preuzima obavezu da do kraja novembra izađe sa konretrnim merama za zaštitu maloletnih migranata, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи