Obama: Bol porodica žrtava u Orlandu se ne može opisati

Predsednik SAD Barak Obama poručio je u Orlandu, na sastanku sa preživelima i porodicama žrtava masakra u gej klubu, da su oni "deo američke porodice".

"Porodice žrtava masakra u Orlandu mogle su biti porodice bilo koga od nas. Bol porodica se ne može opisati", rekao je Obama.

Predsednik SAD je istakao da će vojska učiniti više na prevenciji terorističkih napada poput skorašnjih u Orlandu, San Bernandinu i Kaliforniji, ali da je potrebno uraditi više.

Naglašava da napade nisu organizovale sofisticirane terorističke ćelije, već poremećeni pojedinci.

Založio se za zabranu slobodne prodaje oružja u SAD, navodeći da je napad izvršio pojedinac koji je posedovao smrtonosno oružje.

Sastanku Obame sa preživelima prisustvovao je i potpredsednik SAD Džo Bajden.

Obama i Bajden najpre su se sastali sa bezbednosnim zvaničnicima, saopšteno je iz Bele kuće.

Zahvalili su se policijskim službenicima na brzoj akciji posle pucnjave koja se dogodila u nedelju.

Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Napadač Omar Matin (29) iz Port Luisa na Floridi otvorio je vatru u noći između subote i nedelje u noćnom gej klubu u Orlandu na Floridi i ubio 49 ljudi, a 53 ranio, pre nego što ga je ubila policija. To je najteži individualni oružani napad u istoriji SAD.

Bela kuća i Federalni istražni biro saopštili su da je Matin, američki državljanin avganistanskog porekla, verovatno bio "domaći ekstremista" koji je podršku dobijao od radikalnih organizacija na internetu. Motiv napada se još istražuje.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво