Ukrajina šalje protestnu notu zbog Banove izjave o Rusiji

Ambasador Ukrajine u UN Volodimir Jelčenko kaže da je "potpuno zaprepašćen" zbog reči generalnog sekretara Ban Kimuna o "odlučujućoj ulozi" Rusije u okončanju sukoba i očuvanju ljudskih prava. Ban na sastanku sa Putinom zahvalio na angažovanju u rešavanju globalnih problema.

Ukrajina će uputiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zvaničnu protestnu notu, rekao je Volodimir Jelčenko novinarima.

Na otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu Ban Kimun je rekao da Rusija treba da odigra "odlučujuću ulogu" u okončanju sukoba u Ukrajini i u Siriji, u očuvanju ljudskih prava i kontrolisanju širenja naoružanja za masovno uništenje.

"Potpuno sam zaprepašćen tim izjavama", rekao je ukrajinski ambasador i ocenio da je generalni sekretar UN izgubio svako moralno pravo da kaže bilo šta o sukobu u Ukrajini i ruskom pripajanju Krima.

Naveo je da ne razume kako UN može tako da pozdravlja ulogu Rusije koja je, prema mišljenju Kijeva, najodgovornija za agresiju nad Ukrajinom i taj konflikt "nastavlja da pothranjuje".

Jelčenko je takođe osudio kršenja ljudskih prava na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. godine i optužio Moskvu da razvija svoj nuklearni potencijal na tom ostrvu.

Ambasador je rekao da će direktno razgovarati sa Banom kada se on vrati sa turneje po Evropi.

U međuvremenu, Ban se na marginama foruma u Sankt Peterburgu sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i tom prilikom mu zahvalio na angažovanju u rešavanju globalnih problema.

Rusija, koja je stalni član Saveta bezbednosti UN, podržava međunarodni mir i bezbednost, rekao je Ban, a preneo Tas.

Ruski predsednik je najavio da je susret sa generalnim sekretarom UN prilika za razgovor o najurgentnijim pitanjima međunarodne agende, a Ban je predložio da razgovaraju o Siriji.

Putin je ponovio je da Rusija ima aktivnu ulogu u Savetu bezbednosti i drugim telima UN.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво