Odbrojavanje do Bregzita, javnost sve podeljenija

Uoči referenduma o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji 23. juna debate u Londonu su sve oštrije, a javnost je, prema anketama, sve podeljenija. Kako se na predstojeći referendum gleda sa severa ostrva, ekipa RTS-a proverila je u Škotskoj, u Edinburgu.

Na ulicama Edinburga, naša kamera nije zabeležila nikakve naznake kampanje za glasanje na referendumu. Možda zato što su svih pet partija u škotskom parlamentu složne, žele da se glasa za ostanak.

"Nema greške, lideri partija hoće da ostanu u EU. Imali smo glasanje prošle nedelje, samo njih osam je glasalo za izlazak, od 129 poslanika", kaže Aleksander Stjuart, poslanik Konzervativne partije.

"Brine nas da ćemo možda izaći protiv svoje volje. Odluka će biti doneta na jugu Engleske, gde je debata oštra, za razliku od ove ovde", kaže Mari Tod, poslanica Škotske nacionalne partije.

Poslednji put Velika Britanija je glasala na istu temu 1975. Većina se odlučila za ostanak. Velika većina u Engleskoj, a Škotska je tada pokazivala manje entuzijazma.

Danas je situacija obrnuta. Ankete pokazuju da stanovnici Škotske žele da ostanu u EU, pa je ovde glavno pitanje šta će se desiti ako Bregzit uspe, a Škotska to nije želela. Priziva sećanja na referendum o nezavisnosti Škotske od pre dve godine.

Rouzi Raderford je pravnica, rodom iz Glazgova. Glasaće za ostanak, kao, kako kaže, i svi njeni prijatelji.

"Ako Škotska glasa za ostanak, a Velika Britanija za izlazak, to će biti strašno. Ja sam 2014. glasala da ostanemo u Velikoj Britaniji, ali ako se raspiše novi referendum, svakako ću glasati za nezavisnost Škotske. Ima mnogo ovakvih kao ja", kaže Rouzi Raderford.

Profesor Džolion Mičel, ekspert za mirno rešavanje konflikata, smatra da je Vlada podeljena.

"Imate jedan broj važnih vladinih službenika, poput premijera, koji kaže treba da ostanemo, i drugih koji kažu – treba da izađemo. Postoji osećaj da Vlada šalje zbunjujuće poruke", rekao je Mičel.

Nedavno je predsednica Vlade Škotske i lider Škotske nacionalne partije Nikola Sterdžon gotovo zapretila drugim referendumom o nezavisnosti Škotske ako do Bregzita dođe.

"Nisam siguran da je zemlja spremna za drugi referendum, a ona to neće činiti ako ne veruje u pobedu, jer dva poraza bi značila da dugo neće moći opet da se organizuje referendum. Uradiće to samo ako veruje da će imati veliku podršku glasača", rekao je Stjuart navodeći da sada nije vreme za to.

"Naša stranka je posvećena ostanku u EU, to je najbolje za Škotsku i Veliku Britaniju, ali ako nas izbace protiv naše volje, slušaćemo građane Škotske i doneti odluku", kaže Mari Tod.

Iako postoji opšte uverenje da su u Škotskoj umorni od izbora, od referenduma o nezavisnosti, preko izbora za škotski parlament do referenduma o Bregzitu, birači poučeni iskustvom kažu da su u toku poslednji dani kampanje, i da ni u Škotskoj neće biti tako tiho.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара