Francuski zvaničnici: Ubistvo policajca - teroristički akt

Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je da je napad u kojem je muškarac u ime Islamske države ubio francuskog policajca i njegovu suprugu "neosporno teroristički čin".

Oland je novinarama rekao i da se Francuska suočava sa terorističkom pretnjom "veoma velikih razmera", navodi AP.

"Francuska nije jedina zemlja kojoj preti terorizam, kao što smo to ponovo videli u SAD, u Orlandu", napomenuo je francuski predsednik.

I francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da ubistvo policajca u predgrađu Pariza predstavlja kukavički teroristički napad, dok je i portparol Vlade Stefan le Fol takođe izjavio za radio RTL da se radi o terorističkom napadu.

Oland je jutros držao hitan sastanak u Jelisejskoj palati povodom napada koji je protekle noći izveden u predgrađu Pariza, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država, kako je objavila agencija Amak povezana sa tom ekstremističkom grupom.

Napadač, koji je protekle noći ubio 42-godišnjeg policajca u predgrađu Pariza Manjanvilu, a potom u njegovoj kući držao kao taoce njegovog sina i suprugu, koju je takođe ubio, identifikovan je kao Larosi Abala (25), a pripadnici specijalnih snaga su ga likvidirali pošto su pregovori o predaji propali.

Abala je već osuđen 2013. godine za učešće u džihadističkoj organizaciji povezanoj sa Pakistanom, javlja AFP, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Do najnovijeg incidenta u Francuskoj došlo je u trenutku kada je ta zemlja, inače osnivač koalicije na čelu sa SAD koja izvodi vazdušne udare na ID, već pod jakim merama bezbednosti u strahu od terorističkih napada tokom Evropskog prvesntva u fudbalu koje je tamo počelo u petak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије