FBI: Ubica iz Orlanda radikalizovan putem interneta

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi naveo je da je uveren da je počinilac napada na gej klub u Orlandu Omar Matin radikalizovan, barem delimično, putem informacija koje je našao na internetu i da su ga verovatno inspirisale strane terorističke organizacije.

Komi je, na konferenciji za novinare, kazao da još nije jasno da li je Matin deo neke utvrđene ekstremističke mreže i koja grupa ga je možda inspirisala, prenosi AFP.

"Pretrešćemo svaki kamen i radićemo dan i noć kako bismo utvrdili šta je dovelo do te užasne noći", poručio je direktor FBI-ja.

Komi je rekao da je ubica u noći napada tri puta zvao policiju i operateru prilikom poslednjeg poziva rekao da se zakleo na vernost Islamskoj državi, navodi AP.

Komi je dodao da je ispostava FBI-ja u Majamiju pratila ubicu tokom 10 meseci početkom maja 2013. zbog moguće povezanosti sa terorizmom.

Direktor FBI je rekao da ta agencija pokušava da utvrdi da li je napadač iz Orlanda nedavno razgledao Volt Dizni svet i druge lokacije kao potencijalne mete.

Tu informaciju je objavio magazin "Pipl", pozivajući se na neimenovane federalne policijske izvore, prenele su agencije.

Upitan da prokomenariše te navode, Komi je kratko odgovorio da se "na tome još radi". 

U napadu izvedenom u nedelju u ranim jutarnjim satima ubijeno je 49 ljudi, dok su 53 ranjena tokom nasumične paljbe.

Zamenik državnog sekretara portorikanske vlade Rolando Padua izjavio je da je više od polovine žrtava poreklom iz Portorika.

"Kako smo obavešteni, 90 odsto žrtava su latinoameričkog porekla, a više od polovine su poreklom Portorikanci", rekao je Padua Rojtersu.

 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи