Rojters: Deca iz BiH na teritorijama ID – tempirane bombe

Na teritoriji koju drži Islamska država u Siriji i Iraku nalazi se više od 80 dece iz Bosne i Hercegovine, koja su prave "tempirane bombe", jer bi mogla da ugroze bezbednost kada se vrate, objavio je "Rojters", pozivajući se na rezultate studije "Atlantske inicijative".

Bosanski muslimani su najveća grupa sa Zapadnog Balkana koja se bori na strani ID u Siriji i Iraku, pored boraca iz zemalja kao što su Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija, navodi Rojters, a tu ubraja i Kosovo.

U studiji koju je sprovela neprofitna organizacija "Atlantska inicijativa" sa sedištem u Sarajevu, utvrđeno je da je broj bošnjačkih odraslih muških boraca, koji se procenjuje na 188 u trogodišnjem periodu do kraja 2015, opao na 91, nakon što se 47 njih vratilo u Bosnu, dok ih je 50 ubijeno, navodi agencija.

U aprilu su manje od polovine Bošnjaka u Siriji činili vojno sposobni muškarci, dok je među njima bilo i 52 žene i 80 dece, a neka deca, koja su sa porodicama došla u taj region, pridružila su se borbenim jedinicama ID, tvrdi Rojters, pozivajući se na rezultate studije.

Prema izjavama očevidaca i navodima na društvenim mrežama, dečaci od 13 ili 14 godina prolaze kroz vojnu obuku pre nego što ih šalju da se pridruže borbenim formacijama.

Najmanje jedan maloletnik iz Bosne ubijen je kao borac, stoji u studiji u kojoj se vlasti BiH pozivaju da spreče odvođenje dece u zone sukoba.

"Vidimo potpuno novu generaciju dece koja su odrasla na bojnom polju ili u blizini bojnog polja", kaže koautor studije Vlado Azinović, dodavši da su ta deca "poput tempirane bombe za bilo koju zemlju u koju bi mogla da uđu".

Odlasci iz Bosne i vraćanja iz Sirije su skoro potpuno prestali početkom 2016. pošto su vlasti BiH krivično gonile veći broj ljudi koji su nameravali da postanu borci ili one koji su se iz borbi vratili, navodi se u studiji, uz upozorenje da bi zvaničnici islamske zajednice ili islamska svojina mogli da postanu mete mogućih osvetničkih napada.

Rojters dodaje da su bosanski muslimani generalno umereni, ali da su neki usvojili radikalni salafistički islam od stranih boraca koji su u BiH došli da se tokom rata od 1992. do 1995. bore na strani muslimana protiv pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata.

"Neki od njih su formirali ilegalne zajednice koje umerena nacionalna islamska organizacija želi da rasformira", zaključuje britanska agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво