Orlando, 50 mrtvih u terorističkom napadu, napadač ubijen, ispituje se njegova veza sa ID

Amerikanac avganistanskog porekla Omar Matin (29) otvorio je vatru u gej klubu u američkom gradu Orlandu i potom se zabarikadirao. Nakon višesatne talačke krize Matin je ubijen. Ima najmanje 50 mrtvih, a 53 osobe su ranjene. Policija izvela kontrolisanu eksploziju. SAD tretiraju napad kao teroristički akt a ispituje se napadačeva povezanost sa Islamskom državom. Pre napada Matin je pozvao policiju i iskazivao lojalnost džihadistima, prenose mediji.

23.00 - Policija je identifikovala uhapšenog u Los Anđelesu kao Džejmsa Hauela iz Indijane. Nije utvrđeno da ima veze sa Omarom Matenom, javlja Rojters

21.30 - FBI je u prošlosti istraživao Matina zbog sumnje da je povezan sa Islamskom državom ili da ima naklonosti prema islamskom ekstremizmu, javlja Si-En-En. Bila su otvorena dva slučaja koja su u vezi sa njim. Ipak, istražitelji još uvek ne mogu tačno da odrede njegove motive.

20.25 - Islamska država preuzela odgovornost za napad u Orlandu, prenosi Rojters navode agencije Amak. Ipak, senator sa Floride Bil Nelson kaže da još nije potvrđena veza džihadista sa napadom. Mediji spekulišu o napadačevim motivima

20.15 FBI sprovodi istragu i zasad nisu poznati motivi napada, rekao je predsednik SAD Barak Obama. 

20.05 - Policija u Kaliforniji uhapsila je teško naoružanog muškarca u području gej festivala u Los Anđelesu, prenosi Rojters pisanje američkih medija. U njegovom automobilu su pronađeni sastojci za eksplozivnu napravu. Ispituje se da li je povezan sa napadačem iz Orlanda. 

19.30 - Pre napada Omar Matin pozvao je policiju i zakleo sa na vernost Islamskoj državi, javlja Si-En-En. Dodaje se da je pominjao i bombaše iz Bostona.

19.20 - Kongresmen Adam Šif je saopštio da se sumnja da je Omar Matin imao veze sa Islamskom državom, ali dodaje da se to još uvek ispituje. 

18.20 - Otac napadača ne veruje da je napad imao veze sa religijom već da je motivisan homofobijom, prenosi AFP. "Žao nam je zbog incidenta. Nismo znali da će to uraditi. U šoku smo kao i cela zemlja", rekao je Sadik Matin.

18.10 - Na društvenim mrežama su se pojavile fotografije napadača. Na nekim fotografijama nosi majice sa natpisom: Njujorška policija. 

17.50 - Neki od povređenih su u kritičnom stanju, prenosi Rojters.

16.50 - U Orlandu je proglašeno vanredno stanje, kako bi se efikasno sprovela istraga.

16.35 - Ubijeno 50 ljudi, 53 osobe su ranjene, saopštio je gradonačelnik Orlanda Badi Dajer.

16.10 - Napadač identifikovan kao Omar Sadiki Matin, američki državljanin avganistanskog porekla, javlja Si-En-En

13.30 - Ubijeno najmanje 20 osoba, saopštila policija navodeći da je u pitanju teroristički napad.

13.15 - Policijski zvaničnik: U klubu je više mrtvih, 42 osobe transportovane u bolnicu.

12.00 - Napadač je ubijen, saopštila je policija na Tviteru.

11.40 - Policija je izvela kontrolisanu eksploziju ispred noćnog kluba u Orlandu.

11.10 - Policija sa psima pretražuje teren zbog informacija o bombi, naveo je na Tviteru lokalni reporter Stjuart Mur.

10.25 - Ima povređenih, ali nema informacija da ima mrtvih, rečeno je AFP-u u policiji.

Amerikanac avganistanskog porekla Omar Matin, naoružan automatskom puškom i pištoljem, otvorio je vatru na posetioce u LGBT klubu "Puls najt" tokom latino večeri, kada je bilo prisutno oko 100 ljudi. Matin je na sebi imao i napravu za koju se još ne zna šta je.

Ubio je 50 osoba, a ranio 53, saopštio je gradonačelnik. Prvo je pucao na obezbeđenje kluba, a potom uzeo taoce i zatvorio u ženski toalet, gde ih je držao gotovo tri sata.

Napadač je ubijen u policijskoj akciji, a spaseno je 30 ljudi.

Policija je pretraživala i teren oko kluba jer su postojale informacije o podmetnutom eksplozivu. Kasnije je izvedena i kontrolisana eksplozija ispred kluba, ali više detalja nije poznato.

Lokalni šerif Džon Mina je rekao da taj napad može da se tretira kao "teroristički incident", dok je FBI saopštio da je moguće da je napadač imao sklonosti ka islamističkom ekstremizmu, navodi AFP.

TV mreža Si-Bi-Es, citirajući izvore iz službi bezbednosti, javila je da je Matin rođen 1986. i da je živeo u gradu Port Sent Lusi na Floridi.

FBI je potgvrdio da se Matin zakleo se na vernost Islamskoj državi pre maskara.

Specijalni agent FBI Ronald Hoper je rekao da je ubica ranije bio pod istragom zbog veza sa jednim američkim bombašem samoubicom, ali da tokom te istrage nije ništa nađeno protiv 29-godišnjeg Matina, prenosi AFP.

Hoper je rekao da je Matin američki državljanin i da u vreme napada nije bio praćen.

Prema njegovim rečima, Matin je minule sedmice kupio najmanje dva komada oružja, preneo je AP.

Matin je pozvao 911 i taj poziv je postao deo federalne istrage, kazao je Hoper, dodajući da je tokom tog poziva pominjana Islamska država.

Hoper je rekao da je Matin 2013. godine pred kolegama iznosio "zapaljive komentare", kao i da je dva puta bio saslušavan.

Na Fejsbuk nalogu kluba "Puls najt", po izbijanju incidenta, objavljena je "hitna poruka" u kojoj je svima poručeno da napuste klub i "nastave da trče", prenose mediji.

Jedan očevidac je rekao Skaj njuzu da je napadač pucao u plafon i u ljude.

Tokom talačke krize javnost je bila informisana preko društvenih mreža, a lokalna policija je tražila od građana da ne prilaze području napada i da ne zovu policiju već da prate informacije na Tviteru.

To je najteža masovna pucnjava u SAD po broju žrtava, navodi AFP.

Američki zvaničnici i političari najoštrije su osudili pucnjavu u klubu u Orlandu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da su njegove molitve sa ubijenima i povređenima u pucnjavi i uputio saučešće porodicama žrtava i njihovim porodicama.

Vodeći republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp je rekao da se "moli za sve žrtve i njihove porodice".

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton opisala je pucnjavu u Orlandu kao "strašan čin".

Senator Floride i bivši kandidat za republikansku nominaciju Marko Rubio rekao je da je napadač "životinja" čije nasilje pokazuje da je ovo "novo lice rata protiv terorizma". 

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво