Dva bombaška napada u Damasku, 20 mrtvih

Dvadeset osoba od kojih su 13 civili, poginulo je u dva samoubilačka napada u predgrađu Damaska, u kojem se nalazi najveći šiitski hram u Siriji. Odgovornost za napade preuzela Islamska država.

Prema rečima direktora Sirijske laboratorije za ljudska prava Ramija Abdela Rahmana, u napadima je ranjeno više od 30 ljudi.

Sirijska državna agencija Sana javila je da je u dva teroristička napada u blizini mauzoleja u Sajidi Zejnabu, od kojih je jedan izveo bombaš samoubica na ulazu u svetilište, poginulo najmanje 12 osoba, a njih 55 je ranjeno. 

Navela je da su bombaš samoubica i automobil bomba eksplodirali na ulazu u hram Sajida Zeinab, kojeg poštuju šiiti širom sveta.

Drugu eksploziju izazvalo je aktiviranje eksploziva u automobilu bombi.

Agencija Amak, bliska džihadističkoj organizaciji Islamska država, navela je da je ta grupa preuzela odgovornost za napade.

Mauzolej u Sajida Zejnabu jedno je od najvećih svetilišta šiitskih muslimana, jer se u njemu nalazi grob unuke proroka Muhameda, Sajide Zejnab bint Ali.

Oblast oko Sajide Zejnaba pod jakim je obezbeđenjem policije i libanskih i iračkih šiitskih jedinica, koje ne dozvoljavaju pristup vozilima, pošto je to mesto u poslednjih nekoliko meseci više puta bilo meta terorističkih napada sunitskih džihadista Islamske države.

U napadu na mauzolej 25. aprila, za koji je odgovornost takođe preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, a njih 20 je ranjeno.

Najkrvaviji napadi na to šiitsko svetilište dogodili su se 21. februara, kada su u dve eksplozije poginule 134 osobe, od čega 97 civila, dok je krajem januara ubijeno 70 ljudi.

Muhamedova unuka Sajida Zejnab bint Ali živela je na mestu gde je sagrađen mauzolej pre nego što ju je zarobila vojska omejadskog kalifa Jazida i ubila njenu braću Huseina i Hasana, što šiiti smatraju najtragičnijim događajem u svojoj istoriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи