Vođa Al Kaide se zakleo na vernost novom lideru talibana

Ajman El Zavahri se u audio-poruci objavljenoj na internetu zakleo na vernost novom vođi avganistanskih talibana, koji je prošlog meseca postavljen na čelo talibanskog pokreta, nakon što je njegov prethodnik ubijen u američkom napadu dronom.

"Kao lider džihadske organizacije Al Kaide, još jednom se zaklinjem na vernost i, u skladu sa Osaminim pristupom, pozivam muslimane da podrže Islamski Emirat", rekao je Al Zavahri na 14-minutnom snimku, preneo je danas Rojters. Autentičnost snimka za sada nije moguće proveriti.

El Zavahri se zakleo na vernost Haibatulahu Ahundzadi, koji je bio jedan od zamenika bivšeg talibanskog lidera Mule Ahtara Mansura, a imenovan je za vođu pokreta par dana nakon što je Mansur ubijen u napadu američke bespilotne letelice u zabačenoj oblasti kod Pakistana.

Dok su bili na vlasti od 1996. do 2001. godine, talibani su uspostavili Avganistanski Islamski Emirat, a od tada pokušavaju da povrate kontrolu nad zemljom.

El Zavahri, dugogodišnji islamistički militantni aktivista, postao je lider Al Kaide nakon što su američke snage ubile Osamu bin Ladena u Pakistanu 2011. godine, a veruje se da se krije u pograničnom regionu između Pakistana i Avganistana pošto mu je tamo sedište od kraja 1990-ih.

Otkako je ovaj egipatski lekar koji se preobratio u ekstremistu nasledio Bin Ladena, Al Kaida je ustupila mesto Islamskoj državi u vođstvu nad globalnim džihadističkim pokretom, podseća američka agencija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи