Sve više dezertera iz ID se vraća na Zapad

Zabeležen je sve veći broj džihadista Islamske države koji dezertiraju i vraćaju se u zemlje na Zapadu gde su prethodno živeli, navode eksperti francuske službe bezbednosti.

Šef francuske obaveštajne agencije Patrik Kalvar izjavio je da su se iz Sirije i Iraka u skorije vreme vratila 244 borca.

Kalvar je, u govoru pred poslanicima, rekao da "postoji još veći broj džihadista sa Zapada koji žele da se vrate svojim kućama, ali ih komanda Islamske države zbog toga proglašava izdajnicima i strelja", prenosi AFP.

Kako navodi agencija, po povratku ih dočekuju službe državne bezbednosti čiji zadatak je da provere razloge njihovog odlaska i povratka i eventualnu povezanost sa terorizmom.

AFP podseća i da takozvana Islamska država, koja se suočava sa porazima na više frontova u Siriji i Iraku, pokušava da zadrži hiljade dobrovoljaca koji su im se od 2014. godine pridružili iz zapadnih zemalja.

"Oni osećaju da je ideja Islamske države u poslednjoj fazi. Mnogi dobrovoljci sa Zapada sada nam šalju poruke sa pitanjem kako da se vrate kući", rekao je francuski obaveštajac Didije le Bret za AFP.

Zapadne službe bezbednosti su oprezne pri prihvatanju "džihadista povratnika", kako nazivaju dobrovoljce koji su odustali od borbe za ideje ID, piše AFP.

"Zabrinuti smo kad se neko vrati. Kako da znamo da li je iskren ili je na zadatku", rekao je Le Bret.

Međunarodni centar za izučavanje radikalizma u svom saopštenju navodi više motiva za sve češće napuštanje Islamske države.

"Razlozi za napuštanje vojnih grupacija Islamske države su jednako kompleksni kao i razlozi zbog kojih su se ljudi odlučili da im se priključe", piše u izveštaju direktora Međunarodnog centra za izučavanje radikalizma Pitera Nojmana.

Takođe, Nojman navodi da, prema svedočenju povratnika, "Islamska država se više bori protiv drugih muslimana, sunita, nego protiv Asadove vojske".

"Želim da poručim svim mudžahedinima da ne idu u Siriju. Ovo nije džihad. Teraće vas da ubijate druge muslimane", rekao je jedan dezerter francuskim inspektorima.

AFP prenosi da su dezerteri razočarani životom u uporištima Islamske države, poput grada Rake, gde, prema rečima povratnika, "najčešće dolazi do razbijanja utopijske vizije džihadista o čistom islamskom društvu – ideje kojom su namamili dobrovoljce sa Zapada da im se pridruže".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво