Bombaški napad u Istanbulu, 11 mrtvih

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 36 je povređeno, u bombaškom napadu na autobus sa policajcima u blizini metro stanice Vezneciler u Istanbulu, javljaju turski mediji. Policija je privela četiri osobe.

Veliki broj ekipa Hitne pomoći nalazi se na licu mesta. Stanica NTV prenela je da se eksplozija dogodila tokom prolaska autobusa sa policajcima u blizini stanice.

Istanbulski guverner Vasip Sahin navodi da je među 11 osoba koje su poginule, sedam policajaca. Prema njegovim rečima, nastradala su i četiri civila, a među povređenima, tri osobe su u kritičnom stanju, prenosi AP.

Turska policija privela je četiri osobe u vezi sa napadom u Istanbulu.

Četvoro osumnjičenih je podvrgnuto ispitivanju u sedištu policije u Istanbulu, prenosi AP, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadolija.

Istovremeno, privatna turska agencija Dogan navodi da su četiri osumnjične osobe iznajmile automobil koji je korišćen u bombaškom napadu.

Napad je izveden u jutarnjim satima u vreme najveće gužve i to u blizini istorijske četvrti grada, navodi Si-En-En Turk. Eksploziv je aktiviran pomoću daljinskog upravljača na prometnoj raskrsnici u kvartu Bajazit. Okolne zgrade i vozila oštećeni su u eksploziji.

Agencija Anadolu navodi da su se nakon eksplozije čuli pucnji.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, prenosi Rojters, podsećajući da su nedavne napade u Turskoj izvodili pripadnici Islamske države, kurdski ekstremisti i pripadnici radikalne levice.

Evropska unija je izrazila solidarnost sa Turskom nakon napada u centru Istanbula.

"Izražavamo solidarnost sa Turskom, njenom vladom i narodom i ponovo potvrđujemo svoju posvećenost bliskoj saradnji u borbi protiv globalne pretnje terorizma", navodi se u saopštenju Evropske unije, a prenosi AP.

AP podseća da su zvanični Brisel i Ankara u sporu oko uslova ključnog sporazuma o izbeglicama, kojim je ublažena izbeglička kriza u 28-članom bloku u zamenu za nekoliko ustupaka za Tursku, uključujući obećanje bezviznog režima za turske državljane.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара