Moskva: Islamisti granatirali sirijske gradove, 270 mrtvih

Najmanje 270 civila poginulo je u granatiranju sirijskih gradova od strane terorista El Nusre i drugi grupa u prethodna 24 časa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

El Nusra front, filijala Al Kaide u Siriji, uspela je da se regrupiše i započne aktivno ratovanje, piše u biltenu Ruskog centra za pomirenje sukobljenih strana, prenosi RT.

Rusko Ministarstvo odbrane objašnjava da je ofanziva moguća zahvaljujući tome što borci El Nusre dele teritoriju sa umerenom opozicijom, i da zato nisu bili meta vazdušnih napada.

Ruski centar podsetio je juče da su Rusija, kao i sirijska vojska, obustavile operacije protiv islamista na zahtev SAD, što je omogućilo terorističkim snagama da se regrupišu.

Grupe El Nusra i Ahrar el Šam su, koristeći priliku, napali deo grada Alepa koji kontrolišu Kurdi, ubivši više od 40 i ranivši više od 100 ljudi.

U isto vreme, sirijsku vojsku je napalo više od 1.000 pripadnika različitih naoružanih grupa stacioniranih u kvartu Ansari u Alepu, koji je navodno pod kontrolom umerenih pobunjenika.

Terorističke grupe su, takođe, napale stambene četvrti u Latakiji, Homsu, Damasku i provinciji Dara.

Uprkos povećanom broju naselja koja su podvrguta režimu primirja, koje je stupilo na snagu 27. februara, njega se ne pridržavaju sve grupe koje za sebe tvrde da pripadaju opoziciji.

Tako su, piše RT navodeći izveštaj Ruskog centra, Alepo granatirale i Ahrar el Šam i Džejš el Islam, grupe za koje Rusija odavno traži da budu isključene iz mirovnih pregovora i budu označene kao terorističke.

Međutim, zapadne članice Saveta bezbednosti UN su to odbile. Ahrar el Šam i Džejš el Islam su članice Visokog pregovaračkog komiteta, koji je podržan od Saudijske Arabije, piše RT.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво