Švajcarci rekli "ne" bezuslovnom prihodu od 2.500 franaka

Na referendumu Švajcarci su odbacili predlog da svaki stanovnik treba da dobije od vlade garantovani mesečni prihod u iznosu od 2.500 franaka, koliko je prema proceni stručnjaka, dovoljno za minimalne mesečne troškove.

Inicijativa za bezuslovni osnovni prihod predviđala je uvođenje mesečnog prihoda za sve Švajcarce i strance koji žive u zemlji više od pet godina, bili zaposleni ili ne.

Nepolitička grupa koja je pokrenula tu inicijativu predviđala je da svako u Švajcarskoj mesečno bezuslovno dobija po 2.500 švajcarskih franaka (2.260 evra) što je iznos koji zadovoljava minimalne životne troškove, i 650 franaka za svako dete.

Švajcarska vlada je savetovala građanima da odbace predlog, a ankete pre glasanja su pokazivale da on neće biti prihvaćen u zemlji koja je poznata po politici slobodnog tržišta, visokoj tehnologiji i kapitalističkom finansijskom sektoru, prenosi AP. 

Za većinu Švajcaraca koji jako cene vrednost rada, dobijanje novca bez rada je nezamislivo.

"Švajcarci su danas realistično procenili inicijativu", rekao je politikolog Andreas Ladner za švajcarsku televiziju.

"Biti plaćen bez rada, bio bi veliki korak. Inicijativa nije bila mnogo jasna, i pre svega joj je bio cilj da podstakne raspravu", rekao je Ladner.

Švajcarci su, međutim, na današnjem referendumu podržali predlog zakona o ubrzanju procedure za zahteve za azil, koju je odobrilo 66 odsto građana. Po novoj proceduri, velika većina zahteva treba da se reši za najviše 140 dana.

Oni su, takođe, podržali "predimplantacionu genetičku dijagnostiku" (PGD), tehniku kojom se biraju embrioni pre implantacije ili zamrzavanja, ali samo za parove koji u porodici imaju tešku naslednu bolest ili koji ne mogu da dobiju dete prirodnim putem. Za ovaj predlog glasao je 61 procenat građana.

Na referendumu 2012. stanovnici ove zemlje u srcu Evrope odbili su da produže plaćeni odmor sa četiri na šest nedelja, strahujući da bi to moglo da utiče na pad konkurentnosti.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво