Verden, od užasne bitke do "prestonice mira"

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvode zajedničke ceremonije povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvog svetskog rata.

Merkelova je poručila da je Verden više od imena grada, i da je "to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo", prenosi AP.

Nemačka kancelarka je Olandov poziv da učestvuje u obeležavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

"Mi smo svi pozvani da održavamo sećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu da izvuku lekcije iz nje", poručila je Merkelova.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad predstavlja istovremeno ono najgore, gde se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-nemačkog prijateljstva, navodi AP.

Oland i Merkelova su posetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i nemačke armije, gde su položili venac u pratnji četvoro dece iz Francuske i Nemačke.

Prema procenama istoričara, tokom 300 dana Verdenske bitke poginulo je 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Na ceremonijama, koje su posvećene edukaciji mladih, učestvuje oko 4.000 pripadnika nemačke i francuske omladine, javio je AP.

Verdenska bitka trajala je od 21. februara do 19. decembra 1916. godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво