Stotine hiljada ljudi pod opsadom u Siriji

U Siriji pod opsadom oružanih grupa živi 592.700 civila, rekao je direktor agencije UN za humanitarnu pomoć Stiven O'Brajan.

Sirijska vojska drži pod opsadom 452.700 civila u ruralnom predgrađu Damaska, dok su njih 110.000 opkolili džihadisti Islamske države u Seir Ezoru, na istoku zemlje.

U provinciji Idlib, 20.000 civila je pod opsadom pripadnika Nusra Fronta, sirijskog ogranka Al Kaide, dok su palestinska izbeglička naselja u Jarmuku u Damasku pod kontrolom snaga lojalnih režimu.

"Ti podaci ukazuju na pogoršanje situacije u kojoj se nalaze civili" uprkos prekidu neprijateljstava koje je na snazi od februara, rekao je O'Brajan.

Pred Savetom bezbednosti UN, preko video-linka iz Ženeve, O'Brajan je rekao da "kažnjavanje civila pod opsadom mora smesta da prestane".

Savet bezbednosti UN juče je razmatrao humanitarnu situaciju u Siriji i mogućnosti dopremanja humanitarne pomoći iz vazduha u gradove pod kontrolom džihadista.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a više miliona je raseljeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се