Štrajkovi, protesti i blokade u Francuskoj

Širom Francuske najavljeni još oštriji štrajkovi, protesti i blokade zbog spornog zakona o radu. Istovremeno, francuske nuklearne elektrane danas rade kapacitetom koji je smanjen za najmanje četiri gigavata pošto su se radnici koji su članovi sindikata CGT pridružili štrajku protiv planiranih reformi.

Zaposleni u 19 nuklearnih elektrana odlučili su da stupe u štrajk u okviru protesta protiv reforme zakona o radu, koje predviđaju produženje radne nedelje i lakše otpuštanje zaposlenih.

Na aerodromu u Tuluzu je 15 odsto letova otkazano ili odloženo, prenose francuski mediji.

Protivnici predloženih izmena u domenu rada zaoštravaju svoje akcije u pokušaju da pokolebaju vladu u rešenosti da sporni zakon sprovede u delo, pa su za danas najavljeni marševi u Parizu i unutrašnjosti zemlje, blokade naftnih objekata, poremećaji saobraćaja.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da sporne reforme u domenu rada neće biti povučene, ali da su moguće izmene tih reformi "na bolje", javljaju francuski mediji.

Vals nije precizirao u čemu bi se sastojale eventualne izmene.

Sindikalci, međutim, već od ranog jutra pale gume i blokiraju glavni most u Avru, na severnoj francuskoj obali.

"Moramo da udarimo tamo gde boli, a to su novčanici naših šefova", rekao je zvaničnik sindikata u Avru Žil Gijomar.

Štrajkovi su paralisali poslovanje u Francuskoj i doveli do prekida u snabdevanju gorivom prošle nedelje.

Blokade rafinerija i skladišta su deo socijalnih nereda i žestokih protesta protiv reforme rada koju predlaže nepopularna socijalistička vlada predsednika Fransoa Olanda.

Filip Martinez, lider sindikata CGT koji je organizovao blokadu i štrajkove kod rafinerija, upozorava da će se akcija nastaviti dok kontroverzni zakon o radu ne bude povučen.

Trenutno najmanje šest od osam rafinerija u Francuskoj ili ne radi, ili radi smanjenim kapacitetom, a saobraćaj je dodatno otežan zbog štrajka na železnicama koji je izazvao haos među građanima koji na posao idu vozom.

Oland je rekao da su protesti neprihvatljivi i obećao da će razbiti blokadu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво