Ubistvo na Okinavi poremetilo razgovore Obame i Abea

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe održali su bilateralni sastanak u Japanu pred početak samita G-7. Njihove razgovore i konferenciju za štampu, međutim, umesto globalnih ekonomskih pitanja, obeležilo nedavno ubistvo japanske građanke na Okinavi, koju je, smatra se, usmrtio civil na službi u američkoj vojsci.

Predsednik SAD Barak Obama i premijer Japana Šinzo Abe susreli su se večeras po japanskom vremenu u centralnom Japanu, dan pred početak samita "Grupe 7", sastanka lidera sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

Predsednik Obama i premijer Abe razgovarali su o potrebi i načinima za stimulisanje ekonomskog rata u svetu, o jačanju sposobnosti za odvraćanje i odbrambene moći dve zemlje u odnosu Severnu Koreju, situaciji u Južnom kineskom moru, izbegličkoj krizi na Bliskom istoku i u Evropi i o borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, kao predmet njihovih razgovora neočekivano se nametnula tragična tema 
koja ovih dana potresa japansku javnost.

Prošle nedelje na južnom japanskom ostrvu Okinavi, na kojem je stacionirano 25.000 vojnika i civilnih službenika američke vojske, otkriveno je beživotno telo dvadesetogodišnje Japanke Rine Šimabukuro, koja je nestala krajem prošlog meseca.

Leš devojke iz mesta Uruma pronađen je odbačen u šumi sa tragovima uboda nožem.

Japanska policija je, pod sumnjom da je izvršio ubistvo i pokušao da prikrije dokaze o zločinu uklanjanjem tela, uhapsila tridesetdvogodišnjeg Keneta Frenklina Šinzata (32), civila na službi u američkoj vojsci koji je zaposlen u velikoj bazi Kadena.

Šinzato, koji je u prošlosti služio i kao marinac, uhapšen je ove nedelje i tokom saslušanja istražnim organima priznao da je u šumu bacio kofer s telom nastradale devojke.

Zločin dominirao konferencijom za štampu

Japanski premijer Abe počeo je obraćanje novinarima na konferenciji za štampu nakon susreta sa predsednikom Obamom osudom zločina i rečima da je svom gostu uložio snažan protest.

"Osećam veliki gnev prema tom sebičnom i gnusnom zločinu koji je šokirao ne samo Okinavu, već i ceo Japan", rekao je Abe dodavši da je od predsednika Obame zatražio da se preduzmu detaljne i stroge mere kako bi se sprečili slični zločini u budućnosti.

Predsednik Obama je izrazio saučešće i žaljenje povodom tog tragičnog događaja, te obećao punu saradnju američkih snaga sa istražnim organima. Takođe, jasno je stavio do znanja da će osumnjičeni biti prepušten japanskom pravosuđu.

Predsednik Obama bio je prisiljen da se vraća na temu zločina na Okinavi i kada mu je bilo upućeno pitanje o nedavnoj akciji američkih bespilotnih letelica u Pakistanu i njegovoj poseti Vijetnamu, pa se može smatrati da je ubistvo na Okinavi u potpunosti obojilo susret dva lidera sa poslenicima sedme sile i zasenilo pitanja kakva obično prate okupljanje na najvišem nivou "Grupe 7".

Najava velikog narodnog protesta na Okinavi

Civilna lica na službi u američkim bazama u Japanu spadaju pod jurisdikciju domaćih sudskih organa, dok za vojna lica to isto važi ako su počinila prestup u vreme kada nisu na dužnosti. 

Kao civilno lice, osumnjičeni Šinzato je izveden pred tužioca u gradu Naha, ekonomskom i administrativnom centru prefekture Okinava koji se nalazi hiljadu i po kilometara južno od Tokija.

Činjenica da je Šinzato mešanog japanskog i američkog porekla nije ublažila gnev i nezadovoljstvo domaćeg stanovništva, koje se već decenijama suočava sa incidentima koje prouzrokuje američka vojska, kao što su silovanja, pljačke, saobraćajne nesreće ili padovi letelica u naseljena područja.

Japanski mediji preneli su izjavu člana porodice nastradale, koji je rekao da je za zločin krivo prisustvo stranaca, koji su tu zbog vojnih baza.

Lokalne vlasti i stanovništvo na Okinavi, koja čini samo 0,6 posto japanske teritorije ali udomljava polovinu američkog ljudstva u toj zemlji, dugi niz godina traže smanjenje američkog prisustva i prekid dalje izgradnje vojnih instalacija na njihovom ostrvu. Američke baze prekrivaju čak 18 odsto teritorije tog ostrva od 1.200 kvadratnih kilometara na kojem živi 1,2 miliona ljudi.

Antiratni aktivisti i stanovnici sada najavljuju održavanje velikog narodnog protesta koji bi trebalo da okupi više desetina hiljada ljudi i na kojem će, ocenjuju japanski mediji, biti traženo ne smanjenje, već potpuni odlazak američkog kontingenta sa Okinave.

To je i glavni razlog zašto su dva lidera najveći deo svog obraćanja medijima posvetila naporima za ublažavanje negativnih posledica zločina na tom strateški važnom tropskom ostrvu u Tihom okeanu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи