Razmena Moskve i Kijeva, Savčenkova stigla u Ukrajinu

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko vraćena je u Kijev, dok su ruski vojnici vraćeni u Moskvu, javljaju svetski mediji. Vladimir Putin poručio da je Savčenkova pomilovana iz humanitarnih razloga i kako bi se smanjile tenzije između dve zemlje.

Savčenkova, koja je u Rusiji bila osuđena na 22 godine zatvora, oslobođena je i vraćena avionom u Ukrajinu.

Ruske vlasti su pustile Savčenkovu na slobodu u zamenu za dvojicu ruskih državljana koji su se nalazili u zatvoru u Ukrajini.

"Hvala svima što ste se borili za mene. Da nije bilo vas političari bi ćutali. Spremna sam da se ponovo žrtvujem na frontu za Ukrajinu", rekla je Savčenkova okupljenim novinarima i građanima u Kijevu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je predsednik Vladimir Putin pomilovao Nađu Savčenko. Putin je naglasio da je pomilovana iz humanitarnih razloga.

Ruski predsednik je napomenuo da se nada da će njeno oslobađanje smanjiti tenzije između dve zemlje i sprečiti nove žrtve. 

Kako javlja RT, Jevgenij Jerofejev i Aleksandar Aleksandrov, koji su bili razmenjeni za Savčenkovu, doleteli su na moskovski Aerodrom Vnukovo specijalnim letom iz Kijeva.

Ukrajinska vlada je pomilovala dvojicu ruskih zarobljenika kako bi oni bili zamenjeni za Savčenkovu.

Ukrajnski predsednik Petro Porošenko, koji je potpisao uredbu o pomilovanju, rekao je da će njegova zemlja povratiti kontrolu nad istočnim delom teritorije koja je pod kontrolom proruskih snaga i Krima od Rusije na isti način na koji su vratili pilota Nađu Savčenko.

"Kako smo vratili Savčenko tako ćemo vratiti Donbas i Krim", rekao je Porošenko, javile su svetske agencije.

Savčenkova je u martu u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog navodne umešanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara na istoku Ukrajine 2014.

Aleksandrov i Jerofejev uhapšeni su u maju prošle godine u Luganskoj oblasti i osuđeni su za terorizam i učestvovanje u ratu na istoku Ukrajine na 14 godina zatvora.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 30. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво