Avganistanski talibani imenovali novog vođu

Talibani potvrdili da je njihov bivši lider mula Aktar Mansur poginuo u napadu američke bespilotne letelice prošle nedelje i za novog vođu u Avganistanu imenovali njegovog dosadašnjeg zamenika mulu Haibatulaha Akundžadu.

U saopštenju talibani takođe pozivaju sve muslimane na trodnevnu žalost povodom Mansurove smrti, prenela je agencija AP.

Akunzada je verski vođa poznat po objavljivanju saopštenja u kojima opravdava postojanje ekstremnog talibanskog pokreta, rata talibana protiv avganistanske vlade i protiv prisustva stranih trupa u Avganistanu.

Njegovi stavovi se mogu smatrati ekstremnima i može da se očekuje da on nastavi agresivnim putem kojim je išao Mansuru.

U saopštenju se navodi da su takođe imenovana dva zamenika novog lidera – od kojih su se oba ranije smatrala nekim od glavnih kandidata za najvišu poziciju. Jedan od njih je bivši Mansurov zamenik Siradžudin Hakani, a drugi sin mule Omara, mula Jakub.

Mansur, koji je talibane predvodio od prošlog leta, kad je obelodanjena smrt osnivača pokreta mule Omara, ubijen je u Pakistanu u subotu, kad je njegovo vozilo pogođeno iz američkog drona.

Smatra se da je to prvi put da je neki talibanski vođa poginuo na taj način u Pakistanu, za čije se vlasti veruje da su pružale podršku nekim talibanskim liderima van Pakistana.

Talibani se bore da svrgnu avganistansku vladu od 2001. godine, kad je njihov sopstveni islamistički režim svrgnut sa vlasti putem američke invazije.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво