Poljska, uhapšen osumnjičeni za podmetanje bombe u autobus

Poljska policija uhapsila je mladića osumnjičenog da je prošle sedmice u gradski autobusa podmetnuo bombu koju je vozač brzo izneo napolje, gde je i eksplodirala, čime je izbegnuta veću tragedija.

Bomba je bila domaće izrade i od njene detonacije lakše je povređena prolaznica, a osumnjičeni je uhapšen posle velike racije, tokom popodneva, u jednom predgrađu Vroclava.

Hapšenje je potvrdio ministar unutrašnjih poslova Poljske Marijuš Blaščak. "Nesumnjivi uspeh. Čestitam", dodao je Blaščak.

To naselje se nalazi u blizini mesta na kome je uhapšeni ušao u autobus, a što se videlo na kamerama i tog vozila i onih koje su postavljene na obližnjim lokacijama.

Muškarac je sačekao da putnici napune autobus u koji je ostavio najlon kesu sa ekspres loncem koji je, kako se kasnije ispostavilo, bio bomba domaće izrade sa metalnim gelerima i ekserima.

Uhapšeni je, kako se takođe videlo na kamerama, napustio autobus pošto je u njemu ostavio kesu sa improvizovanom bombom.

Uhapšeni mladić, star oko 25 godina, nije pružao otpor prilikom hapšenja, a policija je prilikom pretresa njegovog stana našla još tri slična ekspres lonca koje je najverovatnije želeo da pretvori u bombe, saznala je nezvanično od policije privatna televizija TVN24.

Odmah posle eksplozije bombe, policija je objavila snimak mladića s kapuljačom i naočarima za sunce i zatražila pomoć građana. Predsednik regiona Donja Šlezija ponudio je i novčanu nagradu od 2.200 evra za svaku informaciju koja bi pomogla da se krivac nađe.

Za sada se samo nagađa zašto je mladić podmetnuo bombu u gradski autobus. Policija je odmah nakon napada demantovala glasine da je reč o islamskom teroristi, a potom i da je uhapšeni Rus.

U pojedinim medijima u opticaju je verzija da je u pitanju ucena, jer je navodno neko anonimno telefonom tražio milione zlota i pretio da će u suprotnom po Vroclavu eksplodirati bombe.

Iako se eksperti slažu da je bilo vrlo opasno i možda i nepromišljeno što je vozač izneo impovizovanu bombu da eksplodira napolju, poljska premijerka Beata Šidlo uputila mu je pismo zahvalnosti za hrabrost.

Vozač je izjavio da u tom trenutku nije znao šta drugo da uradi, već samo to da sumnjiv predmet, koji mu je donela jedna od putnica, ne sme da ostane u autobusu.

"Odmah sam osetio da nešto nije u redu i pomislio da je to bomba. Probao sam da pozovem dispečera a kada niko nije odgovarao, znao sam da moram da je iznesem iz autobusa", kazao je vozač televiziji TVN24.

Rekao i da se "molio da se ništa ne desi", ali da je bomba eksplodirala, i objasnio da nije imao veliki manevarski prostor jer je autobus bio u centru grada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво