Kijev: Najveći broj žrtava u jednom danu u 2016.

U protekla 24 sata u sukobima u istočnoj Ukrajini ubijeno je sedam vojnika a devetoro je povređeno, što je najveći broj žrtava u jednom danu od početka ove godine, potvrdio je Aleksandar Turčinov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine pozvali su ranije danas da se "što je pre moguće" primeni mirovni sporazum, koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine, nakon što su intenzivirani sukobi između ukrajinskih i proruskih snaga na tom području.

Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko su sinoć u telefonskom razgovoru ponovili posvećenost primeni Sporazuma iz Minska i odlučnost da urade sve kako bi obezbedili da on bude primenjen što je moguće pre, navodi se u saopštenju Olandovog kabineta.

Sporazum iz Minska, potpisan u februaru 2015. uz posredovanje francuske i nemačke vlade, a u prisustvu ruskog predsednika Putina, predviđa prekid vatre na istoku Ukrajine, kao i niz drugih političkih, ekonomskih i društvenih mera za okončanje sukoba na tom području, prenosi AFP.

Poziv svetskih lidera za primenu primirja je upućen nakon što je u napadu proruskih snaga na istoku Ukrajine, gde kršenja prekida vatre traju neprekidno od potpisivanja sporazuma, poginuo jedan ukrajinski vojnik, a trojica su povređena.

Porošenko, Merkelova, Oland i Putin su takođe pozvali na hitan prekid neprijateljstava.

"Oni su ukazali na važnost primene svih neophodnih mera za učvršćenje prekida vatre na istoku Ukrajine, počev od povlačenja oružja sa fronta i planiranja povlačenja oružaih snaga", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи