SAD traže od Rusije da izvrši pritisak na Siriju

Vašington je zatražio od Moskve da izvrši pritisak na Siriju kako bi Damask obustavio bombardovanje opozicionih snaga i civila u Alepu i predgrađima prestonice, saopštio je američki Stejt department.

Intervenciju Moskve je u telefonskom razgovoru američki državni sekretar Džon Keri zatražio od ruskog kolege Sergeja Lavrova.

"Rusija ima posebnu odgovornost po tom pitanju da izvrši pritisak na režim da okonča ofanzivne napade i udare u kojima ginu civili, kao i da u potpunosti poštuju sporazum o prekidu neprijateljstava", navodi se u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Lavrov i Keri razgovarali o zajedničkim operacijama protiv terorista u Siriji.

Moskva je prošle nedelje predložila zajedničke vazdušne udare protiv džihadista u Siriji, ali je to Vašington odbio.

"Razgovor se fokusirao na situaciju oko Sirije, uključujući predloge Rusije da se održe zajedničke operacije protiv terorističkih grupa aktivnih u toj zemlji i drugih ilegalnih oružanih grupa koje ne poštuju režim primirja, kao i da se spreči prelazak naoružanih ljudi i oružja preko turske granice", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je, kako se dodaje, još jednom istakao potrebu da Vašington ispuni što pre svoje obećanje i razdvoji sirijsku opoziciju koju podržava od terorista Nusra fronta koji ne prihvataju primirje, prenosi Tas.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи